Un român a creat o mască de protecție inteligentă. Cum detectează virușii. FOTO

Un tânăr din Cluj a inventat o mască de protecție inteligentă, care se conectează la telefon. Designul a fost premiat la un concurs organizat de Massachussets Institute for Technology, MIT.

Ciprian Burzo a câștigat premiul MIT Pandemic Response Lab pentru prototipul unei măști transparente de protecție care detectează microbii și care include un senzor de temperatură.

Este o mască de protecție inteligentă, echipată cu senzori de temperatură și sistem de filtrare a aerului, al cărei concept a fost realizat de rânărul Ciprina Burzo. Designul realizat de el fost premiat la un concurs de re-imaginare a măștilor de protecție organizat de MIT Media Lab.

Masca, botezată Social Mask, se conectează la o aplicație din telefonul mobil pentru a verifica proximitatea purtătorului față de alți utilizatori și să determine posibilitatea unei infecții virale, potrivit prezentării de pe site-ul concursului.

Cu un aspect modern, masca poate fi realizată din policarbonat sau polipropilenă, pentru a nu provoca alergii.

Dispozitivul a fost imaginat de Ciprian Burzo

„A conecta masca la telefonul mobil este o opțiune viabilă pentru viitor. Ar trebui să știm cine este infectat în zonă și să primim informații pe telefon despre ce particule detectează biosenzorul în mediul ambiant. Acestea sunt doar câteva funcționalități pe care le va avea masca”, a spus Ciprian, potrivit site-ului The Calvert Journal.

„Ar trebui să știm cine este infectat în zonă și să primim informații pe telefon despre ce particule detectează biosenzorul în mediul ambiant. Acestea sunt doar câteva funcționalități pe care le va avea masca”,a mai declarat Ciprian Burzo.

Competiția de la MIT a fost jurizată de cinci experți în tehnologii noi și design, dar și o trupă de dans – Yuly Fuentes, cercetător la MIT, Erin Robertson – om de știință în domeniul modei, Kinjaz – o trupă de dans din Los Angeles, David Beattie, șeful diviziei de cercetare în bioprocesare la MilliporeSigma și respectiv Paul Leu, directorul laboratorului pentru materiale avansate din Pittsburgh.

Competiția a avut trei câștigători – ”masca socială” a lui Burzo, obținerea de PET-uri din plastic de unică folosință aflat în gropile de gunoi din Africa și, respectiv, ideea de a produce măști de protecție sub forma unor eșarfe, Maskarf, cu biosenzori, filtru de cărbune și altele.

Ciprian Burzo are 26 de ani, conform profilului său de pe LinkedIn și este din Cluj. A studiat designul industrial la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, informează digi24.