Evenimentul Zilei > Social > Alertă naţională! Masca de protecţie foarte folosită în România nu-i bună
Alertă naţională! Masca de protecţie foarte folosită în România nu-i bună

Alertă naţională! Masca de protecţie foarte folosită în România nu-i bună

Autorităţile sanitare din România au fost informate de sistemul european de alertă pentru produse neconforme RAPEX că masca de protecţie FFP2 nu este bună pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus.

Astfel, conform analizei RAPEX, s-a ajuns la concluzia că masca de protecţie FFP2 nu asigură protecția promisă. Odată cu acest mesaj care a ajuns şi în România, au fost transmise şi informaţii care ajută la identificarea modelelor de măşti cu probleme.

Culmea, iniţial s-a ştiut că masca de protecţie FFP2 erau încadrate printre cele mai sigure, având un grad de protecție de aproape 100%. La o cercetare mai amănunţită s-a stabilit că realitatea este cu totul şi cu totul alta: capacitate de filtrare a acestei măşti este mai mică de 73%, potrivit RAPEX.

Revenind la identificarea măştilor cu probleme, cetăţenii Uniunii Europene au fost informaţi că acestea sunt produse în China, iar modelele vizate sunt KN95, KF94, FFP2 NR. Mai trebuie spus că alerta prin sistemul RAPEX a fost notificată de Belgia.

RAPEX: capacitate de filtrare insuficientă

Specialiştii RAPEX au transmis că respectiva mască nu are grad de protecţie de 100% şi că de fapt valoarea medie măsurată este mai mică de 72,9%. „Capacitatea totală de filtrare a măștii este insuficientă (valoarea medie măsurată este mai mică de 72,9%), iar masca nu se adaptează corect pe figură.

Ca atare, o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, crescând riscul de infecție dacă nu sunt luate măsuri suplimentare de protecție. Produsul nu respectă Regulamentul Echipamentelor Personale de Protecție și nici Standardul European En 149.

Returnaţi masca de protecţie FFP2

În consecinţă, autorităţile sanitare de pe teritoriul Uniunii Europene au cerut celor care au cumpărat masca de protecţie FFP2 să o returneze cât mai repede în punctele comerciale în care a fost vândută. Descrierea măștilor reclamate poate fi consultată inclusiv aici: Notification_A12_01461_20_en.

De asemenea, în acelaşi context, trebuie menţionat că o altă alertă a fost emisă de Luxemburg. În prim-plan apare un alt model de măști neconforme. La fel ca în cazul deja amintit, şi măştile cu probleme era prezentate în Luxemburg ca unele care garantau protecţia ridicată.

Descrierea conţinea referinţe precum „capacitate de filtrare ridicată, care ajută la filtrarea a până la 90% dintre bacterii” şi „ideală pentru utilizarea asistenţei medicale la domiciliu”. Nimic mai fals, aşa cum s-a dovedit ulterior prin sistemul de alertă RAPEX.

Descrierea măștilor reclamate în Luxemburg poate fi consultată aici: Notification_INFO_00135_20_en. „În absenţa unor dovezi privind eficienţa acestor măşti, acest lucru ar putea crea un fals sentiment de siguranţă purtătorului şi, prin urmare, nu l-ar putea proteja corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare”, au transmis oficialii RAPEX.

Şi totuşi, ce este alerta RAPEX?

RAPEX reprezinta un sistem de schimb rapid de informatii privind produsele periculoase între Comisia Europeana şi statele membre ale Uniunii Europene. Practic, RAPEX e sistemul european de alertă rapidă pentru produse periculoase.

Rolul acestuia este de a asigura circulaţia rapidă a informaţiilor despre produsele periculoase retrase de pe piaţă şi/sau recuperate de la consumatori în orice parte a Europei. Rapiditatea trasmiterii alerte permite mai departea luarea unor măsuri mai rapide şi în Uniunea Europeană.

sursa: digi24.ro