Un robot a învățat să facă cafea, doar urmărind un om cum manevrează un espressor

Un robot a învățat să facă cafea, doar urmărind un om cum manevrează un espressor

O demonstrație remarcabilă a avut loc în cadrul unei companii de AI. Un robot a învățat să facă espresso, doar urmărind video.

Un robot mai eficient decât un om. Azi fac cafea, mâine cartofi prăjiți. Poimâine, cine știe. Credeți sau nu, a fost creat un robot care poate învăța să facă o cafea, doar observând un om făcând acest lucru. Această realizare a fost obținută prin progrese în inteligența artificială. Experimentul demonstrează cum roboții umanoizi pot acum dobândi abilități imitând comportamentul uman.

Pionierul acestei dezvoltări este o companie numită Figure, care a creat un robot umanoid denumit Figure-01. Acest robot echipat cu AI are capacitatea de a merge, de a vorbi. De a interacționa cu mediul înconjurător, și poate învăța sarcini noi urmărind omul. Vezi aici videoclipuri.

Într-o demonstrație la sediul Figure din San Francisco, Figure-01 a reușit să facă cafea folosind un aparat Keurig, la cererea unui om. Robotul, după ce a observat anterior un om pregătind cafea cu același aparat, a replicat procesul. Independent de orice interacțiune umană. A identificat componentele mașinii, a operat-o cu ușurință . Ba chiar a permis omului să-și ia cafeaua când a fost gata.

Ne puteți urmări și pe Google News

Robotul a învățat doar analizând video

Această demonstrație a capacităților Figure-01 evidențiază conceptul de AI de la un capăt la altul. Rețelele neuronale ale robotului procesează intrările vizuale din videoclipuri și le traduc în acțiuni fizice fără nicio intervenție sau instrucțiune umană.

Această realizare nu este doar impresionantă – este o mică revoluție tehnologică, crede Fox News. Capacitatea Figure-01 de a adăuga noi acțiuni repertoriului său prin învățare înseamnă că odată ce un singur robot învață o sarcină, această cunoaștere poate fi împărtășită cu alți roboți din rețea, sporind eficiența și viteza în procesul de învățare.

Mai mult, gama de aplicații potențiale pentru această tehnologie este vastă. Figure-01 a demonstrat că poate învăța o varietate de sarcini, de la abilități culinare la utilizarea uneltelor și crearea de opere de artă, toate prin observația video. Înțelege nu doar acțiunile pe care le are de efectuat, ci și contextul și raționamentul din spatele lor, adaptându-se la diferite scenarii.

Ambițiile Figure pentru robotul său merg dincolo de sarcini simple. Compania își dorește ca Figure-01 să fie capabil să execute autonom acțiuni mai complexe. Cum ar fi localizarea și recuperarea obiectelor. Asigurarea că aparatele sunt gata de utilizare și chiar livrarea obiectelor fără incidente. Toate prin valorificarea învățării sale video și a capacităților fizice. Această inovație ne aduce mai aproape de un viitor în care roboții pot învăța și executa o gamă largă de sarcini cu ușurință și precizie.