Evenimentul Zilei > Actualitate > Un rău MAI MARE decât ISIS amenință lumea: JIHADUL non-stop!
Un rău MAI MARE decât ISIS amenință lumea: JIHADUL non-stop!

Un rău MAI MARE decât ISIS amenință lumea: JIHADUL non-stop!

Chiar dacă Statul Islamic va fi înfrânt într-o zi pe teritoriul său, lumea ar putea să se confrunte cu o amenințare și mai mare din partea zecilor de mii de jihadiști veterani, căliți în lupte pe front, și răspândiți în toată lumea civilizată.

Serviciile secrete americane estimează că aproximativ 30.000 de persoane au intrat în rândurile ISIS, provenite din circa 100 de țări, adăugându-se numărului uriaș de jihadiști care au luptat în grupările extremiste mai vechi de-a lungul ultimilor ani.

Numai în Afganistan, între 1996 și 2001, între 10.000 și 20.000 de oameni au făcut trecut prin pregătirea jihadistă, mulți dintre ei sub îndrumarea lui Ossama Bin Laden.

După căderea regimului taliban, numeroși dintre acești luptători s-au răspândit în lumea întreagă, ducând cu ei toată ideologia radicală și antrenamentul de luptă, se arată într-o analiză a Business Insider.

Mulți experți avertizează că veteranii jihadiști reprezintă o amenințare majoră pe termen lung, căreia instituțiile occidentale nu sunt pregătite să-i facă față.

Un înalt oficial din serviciile anti-tero franceze, a declarat sub protecția anonimatului:

„Chiar și valul actual – de 250 de luptători (care se întorc anual în Franța – n.r.) – este o problemă complicată.”

El susține că marea lor majoritate vor fi judecați și condamnați, iar restul, monitorizați sever; însă dificultatea de a găsi dovezi împotriva jihadiștilor care se întorc în țările de origine înseamnă că mulți vor fi închiși pentru doar cinci – șapte ani.

„Aceasta înseamnă că peste patru – cinci ani, primii vor începe să iasă din închisori. Problema se va ivi din nou. De aceea trebuie să ne pregătim de acum, să vedem cum putem să-i restituim societății. Unii vor fi traumatizați pentru ani de zile. Trebuie să gândim un proces de reabilitare. Este o provocare uriașă.”

ISIS a pregătit terenul pentru ani de insurgență mondială jihadistă, adunând atâtea mii și mii de oameni în așa-zisul său Califat. Dispersarea Statului Islamic va avea un efect și mai grozav.

Mathieu Guidere, expert în mecanismele radicalizării islamice la Universitatea din Toulouse, declară:

„Din moment ce numai cei foarte duri, cei mai radicali, vor supriaviețui, astfel că ne vom trezi înfața a ceva mult mai rău decât ISIS. Nu uitați: am crezut că am lichidat Al-Qaida eliminându-l pe Bin Laden, însă fragmentarea Al-Qaida a dus la ceva și mai rău.”

Din cauza inerției instituțiilor Uniunii Europene și ale altor țări occidentale „riscăm să fim mereu cu un pas în spatele războiului”, avertizează Guidere.

„Jihadiștii știu perfect să se adapteze la noile condiții. Vor crea noi structuri și forme de acțiune adaptate la mediul de acțiune și vor deveni din ce în ce mai greu de combătut.”

În teritoriul ocupat în Siria și Irak, atacurile asupra ISIS vor spori violențele față de civilii din regiunile învecinate, cel puțin pe termen scurt.

Matthew Henman, directorul Jane’s Terrorism and Insurgency Centre din Londra, afirmă:

„A ataca civili este și un bun mijloc de a submina securitatea și stabilitatea după recucerirea teritoriului – urmărind să dovedească incapacitatea guvernului de a-și proteja cetățenii. În paralel, se poate intensifica procesul de trimitere înapoi, în țările lor, a luptătorilor, pentru a continua operațiunile.

Așa cum au demonstrat atacurile din 13 noiembrie de la Paris, serviciile secrete occidentale sunt incapabile să strângă, să pună cap la cap și să analizeze datele despre toți indivizii radicalizați care se întorc din Orientul Mijlociu.

În plus, ele trebuie să monitorizeze și jihadiștii veterani airăzboaielor din Bosnia, Afganistan sau Irak, care își pot relua oricând operațiunile violente.

Jean-Pierre Filiu, expert în extremismul islamic la Universitatea de Științe Politice din Paris, avertizează:

„Mult timp după căderea ISIS, lumea întreagă va plăti pentru anii de orbire încare a permis ca monstrul jihadist să crească la ușa Europei. Evident, țările europene, care au cel puțin 5000 de luptători înscriși în ISIS, vor fi cele mai afectate.”