Unul din cei nouă procurori bulgari delegați a demisionat din Parchetul European. Acest lucru a fost anunțat în urmă cu câteva zile în cadrul ședinței Colegiului Procurorilor al Consiliului Suprem de Justiție.
La 13 ianuarie, ministrul interimar al justiției de la Sofia, Krum Zarkov, a primit o scrisoare de la procurorul general european Laura Kovesi. Prin aceasta, ea l-a informat despre demisia lui Boiko Kalfin. Ziarul „Sega” a aflat că motivul pentru care Kalfin a părăsit postul sub conducerea lui Kövesi a fost pentru a deveni procuror în Parchetul Suprem de Casație (PSC). În principiu, după ce câștiga concursul pentru PSC, Kalfin avea dreptul să continue să lucreze ca procuror european, iar poziția sa de procuror suprem urma să fie păstrată. El a preferat însă să părăsească Parchetul European. Înainte de a deveni procuror delegat european, Kalfin a fost procuror la Parchetul Județean din Kiustendil.
Procurorii delegați lucrează la nivel local în cazurile care sunt de competența Parchetului European - pentru infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE - precum fraudă, corupție, spălare de bani, fraudă transfrontalieră cu TVA.
Decizia pe care a luat-o unul dintre oamenii de încredere ai Laurei Codruța Kovesi
Kalfin nu este primul procuror european care a decis să plece înainte de încheierea mandatului său de 5 ani. La sfârşitul anului trecut, colegul său Ivailo Iliev a aplicat pentru a fi membru național și asistent al membrului național din Bulgaria în cadrul Agenției UE pentru Cooperare în Domeniul Justiției Penale (Eurojust). Tot anul trecut, Stanislav Stoikov a fost, de asemenea, gata să părăsească Parchetul European. El a fost nominalizat ca membru din partea cotei procurorului în următoarea componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar nu a primit suficiente voturi.
Faptul că poziția de procuror delegat european nu este suficient de atractivă reiese din următoarea, a treia încercare, de a completa cota bulgară, când nu apare niciun candidat.
Colegiul procurorilor de la CSM va trebui acum să deschidă o nouă procedură de completare a cotei bulgare. Inițial, aceasta a fost formată din 10 procurori, dar vara trecută Kovesi a insistat să o majoreze la 15 din cauza volumului de mare muncă.
Selecția procurorilor delegați nu a decurs bine de la început. După prima procedură, Colegiul Parchetului European a aprobat doar 4 din cele zece persoane nominalizate de Înaltul Consiliu Judiciar. În a doua procedură au fost cinci procurori europeni delegați. A treia procedură, care a eșuat din lipsă de candidați, trebuia să fie pentru locul zece. A urmat o a patra procedură pentru șase oameni, în care Colegiul Procurorilor a aprobat doar trei. Cu toate acestea, Colegiul Parchetului European nu s-a pronunțat încă asupra acestor candidaturi, iar o a cincea procedură este pe cale să fie deschisă în încercarea ca Bulgaria să-și poată completa cota de 15 persoane.
sursa: RADOR / segabg.com