Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE: Integral, biletul de adio al primarului care s-a spânzurat: „Îmi este ruşine. Am greşit”
UPDATE: Integral, biletul de adio al primarului care s-a spânzurat: „Îmi este ruşine. Am greşit”

UPDATE: Integral, biletul de adio al primarului care s-a spânzurat: „Îmi este ruşine. Am greşit”

Gheorghe Popa, 60 de ani, primarul comunei Tetoiu (Vâlcea), a fost găsit azi dimineaţă atârnând de un copac. În biletul găsit într-un buzunar, primarul spune că a fost victima unui şantaj din partea unei firme de construcţii. O plătise prea mult şi intrase pe fir Curtea de Conturi

UPDATE:
„Îmi  pare rău, regret gestul şi îmi este ruşine de oamenii din comună pentru că  au avut încredere în mine. Mă simt înşelat. Din dorinţa de a face cât mai mult bine comunităţii am greşit, regret anumite lucruri din activitatea mea de primar.” Acestea au fost cuvintele de adio ale primarului Gheroghe Popa, din Tetoiu (Vâlcea), găsit spânzurat la 100 de metri de casă, în această dimineaţă, la ora 9.00.

Biletul, scris citeţ cu pixul pe o jumătate de coală A4, a fost găsit în buzunarul de la haină. Ultima oară a fost văzut luni, 26 martie, la ora 11.00, când părăsit Primăria. „Era negru de supărare”, a declarat un angajat al primăriei.

De două săptămâni era în depresie puternică

Pentru că a lipsit peste noapte de acasă, familia a decis să-l cauze abia în zori. Trupul a fost găsit pe marginea rîului Şasa, la aproximativ o sută de metri de casă. În haina lăsată pe iarbă a fost găsit biletul de adio.
De mai bine de două săptămân,i primarul era abătut şi îngândurat. Om vesel din fire, el n-a mai fost văzut râzând în ultima vreme. „L-am întrebat dacă este bolnav, dacă îl supără ceva şi n-a spus nimic”, a mărturisit unul din apropiaţii săi.

Maşina era parcată lângă râu

„De dimineaţă m-a sunat fiica sa ca să mă întrebe dacă ştiu ceva de primar. I-am spus  că i-am văzut maşina lângă râul Şasa. Am luat încă doi tovarăşi  şi m-am dus exact în locul în care am văzut maşina. La vreo 200 de metri l-am găsit şi pe el spânzurat de un arin. Era îndreptat cu faţa spre casă”, spune Adrian Iordache, localnic.

La cererea familiei, legiştii au făcut necropsia într-o clădire a Primăriei, care a fost pe rînd dispensar şi muzeu.
 
„El era om cinstit şi n-a suportat şantajul”

Apropiaţii şi angajaţii Primăriei susţin că Gheorghe Popa refuza să discute cu cineva despre probleme care îl măcinau.

Consilierii locali spun că supărările primarului ar avea legătură cu nişte bani pe care firma Ro Construct Center din Piteşti trebuia să-i restituie primăriei Tetoiu. „Aveam contract cu ei pentru reabilitarea a două poduri peste pârâul Şasa. Ei au încasat toţi banii, 1,5 milioane de lei, dar n-au terminat lucrarea. La controlul Curţii de Conturi s-a constat că podurile nu sunt terminate şi că firma respectivă trebuie să restituie primăriei 200.000 de lei”, a povestit viceprimarul Ioan Matei.
Pentru recuperarea banilor, Primăria Tetoiu a dat în judecată firma Ro Construct Center Piteşti, iar în urmă cu câteva zile au avut termen la proces.  „Era supărat pe cei de la firma care se ocupa de poduri pentru că l-au şantajat, el era un om cinstit şi n-a suportat o asemenea mojicie”, a declarat Emilian Antonie, consilier local şi văr cu primarul.

Mai avea o anchetă pe cap

Gheorge Popa avea 60 de ani, era căsătorit şi avea o fată. Era membru PNL şi se afla la al doilea mandat de primar, intenţionând ca la alegerile locale din iunie să  candideze din nou. Potrivit chestorului Ion Stoica , şeful IPJ Vâlcea, la Primăria Tetoiu era demarată o anchetă privind o investiţie din bani publici într-o piaţă amenjată pe un teren privat.
UPDATE: Firma care l-ar fi şantajat pe primarul Gheorghe Popa se numeşte Ro-Construct şi este din Piteşti. Aceasta a construit două poduri în comuna Tetoiu (Vâlcea), pe care a încasat 1,5 milioane de lei.Problema a apărut în momentul în care Curtea de Conturi a verificat decontările pe execuţie şi a descoperit că nu există lucrări efectuate în valoare de 200.000 de lei. Practic, devizele nu acopereau această sumă şi a ordonat recuperarea banilor plătiţi nejustificat. Din acest moment a început depresia primarului Gheorghe Popa. Primăria Tetoiu a intrat în litigiu cu firma Ro-Construct, dar Popa se afla într-o situaţie fără ieşire. De aceea se vehiculează că a fost şantajat de firma de construcţii, care nu voia să înapoieze cei 200.000 de lei.Apropiaţii spun că în ultimele două săptămâni, primarul era extrem de abătut. Rudele sinucigaşului au dezvăluit că în biletul de adio, găsit în buzunarul hainei, primarul ar fi scris: „Din dorinţa de-a cât mai mult pentru comunitate, am greşit”.
Gheorghe Popa, primarul comunei Tetoiu din judeţul Vâlcea, a fost găsit în urmă cu aproximativ o oră spânzurat de un copac, la circa 100 de metri de casa sa.

EVZ a aflat că în buzunarul primarului s-a găsit un bilet pe care scria că a fost şantajat de firma care construia un pod în comună şi că acest lucru i-a distrus viaţa. Informaţia a fost furnizată de Emil Antonie, vărul primar al edilului din Tetoiu, şi care a ajuns printre primii la locul sinuciderii. Biletul se află în acest moment la poliţişti, care nu au dorit deocamdată să facă niciun comentariu.

Neoficial, se vehiculează că firma care lucrează la reabilitarea podului din Tetoiu ar fi solicitat suplimentarea decontărilor cu 200.000 de lei. Încă nu se ştie care ar fi fost mijloacele folosite în prezumtivul şantaj.

Gheorghe Popa a dispărut de ieri dimineaţă la 11.00, când a plecat de la Primărie fără să anunţe unde pleacă. Seara, familia a intrat în alertă, văzând că nu mai vine acasă şi au început să-l caute. L-au găsit abia azi dimineaţă, nu departe de casă, atârnând de un anin. Lângă copac se afla maşina sa personală, un Logan, cu cheile în contact.