O echipă de 40 de cercetători, ziarişti şi oficiali internaţionali, între care şi premierul norvegian Jens Stoltenberg, a întreprins o vizită de 36 de ore la staţia de cercetare Troll, din inima Antarcticii, pentru a simţi pe pielea lor efectele încălzirii climei.
Deşi în plină vară polară, au suportat temperaturi de minus 15 grade Celsius. Printre blocurile de gheaţă fără sfârşit, aparent neafectate de încăzirea globală, vizitatorii au avut surpriza de a asista la un episod greu de imaginat în deşertul alb, şi anume popasul unor păsări sălbatice într-un ochi de apă, în plin soare.
„Poate părea surprinzător, însă aceste piscine se formează natural chiar şi pe aceste tărâmuri îngheţate. Nu au nimic de-a face cu schimbarea climei“, ţine să precizeze, pentru Reuters, Kim Holmen, directorul Institutului norvegian de cercetări polare. Dacă, pentru astfel de fenomene, cercetătorii găsesc explicaţii plauzibile, ei încă se întreabă îngrijoraţi dacă procesul de încălzire globală va topi şi gheaţa antarctică.
Unul dintre scenarii susţine că temperaturile ridicate vor afecta şi Oceanul Antarctic, în aşa fel încât banchiza din jurul continentului polar se va topi, lăsând gheţarii să alunece în mare. O altă teorie spune că aerul mai puţin glaciar ar absorbi mai multă umezeală, ceea ce ar conduce la mai multe căderi de zăpadă şi, prin urmare, la compensarea oricăror pierderi. Cercetătorii avertizează că, dacă încălzirea climei va afecta şi Antarctica, nivelul mării ar putea creşte cu până la 60 de metri.