Un precupeț și un muls de capră în buricul Bucureștiului. Fotografii de colecție

Un precupeț și un muls de capră în buricul Bucureștiului. Fotografii de colecție

Tânărul precupeț a fost fotografiat în plin centrul Bucureștiului, probabil între 1906-1920, pe Splaiul Dâmboviței, în dreptul Așezămintelor Brâncovenești.

Acestea din urmă aveau să fie demolate în 1984; în reperele actuale ale zonei, ne-am găsi undeva în colțul de nord-vest al Parcului Unirii.

În planul secund al imaginii se ghicește pavilionul de consultațiuni gratuite al Spitalului Brâncovenesc, terminat la 1906 (mai târziu policlinica spitalului); iar în spatele său, turlele bisericii Domnița Bălașa, singurul edificiu conservat din ansamblul Așezămintelor.

În stânga imaginii, peste drum de Spitalul Brâncovenesc, se găsea cea mai importantă piață de legume din centrul orașului, piața Bibescu Vodă.

Lucru care ne dă un indiciu despre proveniența portocalelor din cobiliță: cel mai probabil că negustorul le cumpăra de la piață și le vindea, cu un mic profit, alături de ceva produse mai neaoșe prin cartierele Bucureștiului.

Unde s-o fi apucat după ce a stat la poză? Poate în lungul Dâmboviței spre Izvor, poate spre Filaret...

Fotografia este făcută în curtea mânăstirii Antim. Recunoaștem coloanele pridvorului bisericii în centrul imaginii și turnul-clopotniță dinspre str. Justiției în fundal.

La dreapta cadrului se găsea Palatul Sinodal, translat cu vreo 20 de metri mai aproape de clopotniță în 1985.

Vezi mai MULTE fotografii pe Evenimentul istoric

Ne puteți urmări și pe Google News