Un pic despre unul dintre cei mai importanți arhitecți ai politicii post-decembriste: Bogdan Niculescu Duvăz

Un pic despre unul dintre cei mai importanți arhitecți ai politicii post-decembriste: Bogdan Niculescu Duvăz

Prezență discretă, dar cu o atitudine categorică, Bogdan Niculescu-Duvăz a fost unul dintre politicienii care au pus umărul la crearea României democrate. A fost și revoluționar, dar n-a făcut avere. A fost membru și în FSN și în PD, dar și în PSD. A refuzat să schimbe cap-compasul său și anume „stânga”.

Arhitectul, revoluționarul și politicianul Bogdan Niculescu Duvăz s-a născut la 14 decembrie 1949 și a murit sâmbătă. Ar fi împlinit 70 de ani în 14 decembrie. Duvăz a fost deputat, timp de 26 de ani, în toate legislaturile din perioada 1990–2016 și, pe rând, membru al Partidului Democrat, ex-FSN și, ulterior al PSD, din 2003. Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz a fost ministru în Guvernele conduse de Petre Roman, Victor Ciorbea și Adrian Năstase. De notat că Duvăz nu a fost implicat în niciun scandal poltic, nu a avut dosare penale și a ieșit din politică demn. În ultimii ani s-a retras din spectrul politic din cauza cancerului la ficat, care i-a și cauzat decesul.

Adrian Severin: „A fost revoluționar, dar nu s-a îmbogățit din Revoluție”

Fostul său coleg de partid, Adrian Severin, și în FSN și în PD și, la urmă, în PSD, l-a caracterizat poate cel mai bine: „Au fost oameni, precum Bogdan Niculescu-Duvăz, care nu s-au îmbogățit din revoluție, tranziție sau capitalismul de cumetrie post comunist. Au fost idealiști care nu s-au întrebat ce poate face România pentru ei, ci ce pot face ei pentru România. Participant la mișcarea revoluționară din decembrie 1989, Bogdan a fost printre primii care s-au angajat în bătălia dificilă și nu lipsită de riscuri pentru schimbarea fundamentală a sistemului social-politic de organizare a națiunii române, pentru transformarea societății românești postbelice, închisă și controlată, într-o societate deschisă și liberă. Descendent al intelectualității social-democrate interbelice, a fost un susținător fervent al reconstrucției stângii democrate și a democrației sociale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Traian Băsescu: „A murit fără să fi spus tot ceea ce era de spus”

Finul său de „nuntă de argint”, fostul președinte al României Traian Băsescu, a spus și el că Duvăz a fost unul dintre cei mai importanți catalizatori ai tranziției de la Constituția comunistă la cea de astăzi și că a murit fără să spună tot ce avea de comunicat: „E un politician care a plecat fără să spună toate cele ce erau de spus de Revoluție, mineriade. A fost un participant direct la toate evenimentele”.