Un personaj istoric judecat pentru homosexualitate, pe noua bancnotă de 50 de lire
- Andi Miron
- 15 iulie 2019, 19:40
Alan Turing va figura pe următoarea bancnotă de 50 de lire, a anunțat a anunţat luni guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, informează Reuters.
Banca Angliei (BoE) a decis că matematicianul Alan Turing să figureze pe bancnota de 50 de lire sterline.
Pe lângă imaginea lui Turing, noua bancnotă de 50 de lire sterline va mai include un tabel şi o formulă matematică dintr-o lucrare din 1936 a omului de știință, un desen tehnic al maşinii care a fost utilizată la spargerea codului Enigma precum şi un citat al lui Turing cu privire la dezvoltarea inteligenţei artificiale: "aceasta este doar o anticipare a ceea ce va veni şi doar o umbră a ceea ce va fi".
Cine a fost Alan Turing
Alan Turing a fost selectat de pe o listă care conţinea 12 candidaţi cu contribuţii în domeniile ştiinţei şi matematicii, printre care se număra şi Stephen Hawking.
Maşina electromecanică pusă la punct de Alan Turing, un precursor al computerelor moderne, a jucat un rol cheie în descifrarea codului Enigma, cu care germanii codificau mesajele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Se estimează că munca lui Alan Turing la Bletchley Park, centrul de criptanaliză al Regatului Unit, a scurtat războiul în Europa şi a salvat mii de vieţi.
În pofida contribuţiilor sale, Alan Turing a fost judecat pentru homosexualitate în 1952, când acest comportament sexual era încă încriminat în Regatul Unit, şi a fost castrat prin injecţii de estrogen, ca alternativă la închisoare. Turing a murit în 1954, în vârstă de 41 de ani, în urma otrăvirii cu cianură.
Noua bancnotă, în circulație din 2021
Pe actuala bancnotă de 50 de lire figurează inginerul James Watt şi partenerul său Matthew Boulton, cei care au dezvoltat şi promovat un motor cu aburi la finele secolului 18.
Bancnota de 50 de lire sterlină este cea mai mare valoroasă bancnotă a Băncii Angliei şi este foarte rar utilizată în tranzacţiile zilnice. BoE estimează că noua bancnotă cu figura lui Alan Turing va intra în circulaţie la finele lui 2021.