Un pericol pentru imaginea SRI - năravul Președinților de a se da drept Stăpîni ai Serviciului!

Un pericol pentru imaginea SRI - năravul Președinților de a se da drept Stăpîni ai Serviciului!

Victor Ciutacu, dacă nu mă înșel, aflat în fața unei declarații senzaționale date de invitatul său în studioul tv, a exclamat:

Cum ar spune Ion Cristoiu, iată o știre!

Într-adevăr, cînd cineva afirmă ceva mai deosebit, îmi spun, tresărind imediat, Iată o știre!

Așa s-a întîmplat, sîmbătă, 23 mai 2015, la lansarea cărții Monografia SRI – 25 de ani.

Am ascultat celelalte intervenții fără a lăsa impresia că o fac, așa cum un mecanic ascultă automat un motor de mașină.

Iar cînd aude un sunet deosebit, tresare din aparenta indiferență.

Asemenea mecanicului auto, am tresărit imediat, spunîndu-mi Iată o știre! auzindu-l pe Eduard Hellvig declarînd: „Cand am fost nominalizat ca sef al Serviciului Roman de Informatii m-am gandit care ar trebui sa fi prioritatile pentru urmatoarea perioada. Este foarte complicat pentru mine sa spun ce a facut bine sau rau Serviciul Roman de Informatii in cei 25 de ani. Va spun ce mi-as dori in perioada urmatoare de la Serviciul Roman de Informatii: as vrea sa gasesc in monografia de la 30 de ani un Serviciu Roman de Informatii mai transparent in diplomatia publica dar in aceasi masura un Serviciu Roman de Informatii mai putin prezent in media, in zona de discutii in contradictoriu, pentru ca asta nu face decat rau insitutitiei”

De ce e o știre această parte a discursului său?

Pentru că Eduard Hellvig a reacționat la o realitate nedorită din ultimele luni:

Implicarea SRI în cel puțin două scandaluri de presă.

Unul a fost cel reprezentat de acuzațiile aduse lui Florian Coldea de către Elena Udrea și celălalt a fost reprezentat de declarațiile nefericite ale generalului Dumitru Dumbravă, șeful Direcției Juridice a SRI despre supravegherea de către Serviciu a unui dosar de corupți pînă la sentința definitivă.

În discursul său, Eduard Hellvig și-a anunțat un obiectiv al directoratului său:

Evitarea pe cît posibil a implicării SRI în scandaluri publice.

Ușor de asumat, greu de realizat.

Aceasta deoarece nu totdeauna SRI a fost implicat într-un scandal din voința lucrătorilor săi. Scandalul Elena Udrea a fost determinat exclusiv de Elena Udrea. SRI n-a putut face altceva decît să încerce să limiteze pagubele de imagine.

Sunt însă și scandaluri care depind de SRI.

Cel provocat de generalul Dumitru Dumbravă n-a fost rodul unei informații secrete scurse în presă nici al unui document dat presei de cineva din interior. Pur și simplu generalul Dumbravă a declarat de bună voie și nesilit de nimeni că SRI încalcă Constituția.

Cea mai mare amenințare pentru SRI în materie de Scandaluri nedorite o constituie însă năravul președinților României de a se da drept Stăpîni ai SRI.

Timp de 10 ani, Traian Băsescu a folosit la maximul imaginea de Stăpîn a SRI. Din ce ştiu eu, Traian Băsescu n-a fost Stăpînul SRI în sensul de a fi obţinut de la SRI informaţii la care nu avea acces.

Imaginea a rămas.

Noul preşedinte e şi mai dihai decît Traian Băsescu la acest capitol.

Traian Băsescu doar lăsa impresia că SRI lucrează pentru el.

Klaus Iohannis o spune direct.

Aflat pe aeroportul Otopeni, gata să se îmbarce în avion, Klaus Iohannis a declarat public c-a cerut oficial (prin telefon!) directorului SRI să verifice afirmaţiile premierului Victor Ponta în legătură cu un posibil trafic de influenţă pe lîngă el, preşedintele, în chestiunea Codului Silvic.

La conferinţa de presă ţinută la o săptămînă după anunţ Klaus Iohannis a declarat:

„Da, am primit un răspuns. Răspunsul este foarte simplu: nu există nicio dovadă, nici măcar un indiciu că s-ar fi făcut trafic de influenţă în chestiunea Codului Silvic!”

Sper să nu mă înşel, dar eu nu cred că SRI a dat un asemenea răspuns absurd. Dacă s-a făcut sau nu trafic de influenţă, altfel spus dacă s-a comis o infracţiune, numai un judecător se poate pronunţa. SRI nu putea răspunde decît că el, Serviciul, nu deţine informaţii în legătură cu un trafic de influenţă. Ceea ce e altceva decît afirmaţia că SRI a răspuns că nu s-a făcut trafic de influenţă!

Acest moment a creat impresia unui SRI la dispoziţia Preşedintelul ţării, pentru răfuielile sale cu inamicii politici. Dacă mai face astfel de declarații imprudente, ivite și dintr-o credință că e un Imperator și nu un președinte de țară, Klaus Iohannis riscă să arunce SRI în vîltoarea altor scandaluri publice nedorite de Serviciu.

NB: La finele unei emisiuni cu Elena Udrea, politiciana m-a rugat să facem împreună o fotografie. Am acceptat, fie și pentru că nu era vorba să facem împreună un partid, o formație de dans, o partidă de cărți sau un copil. De atunci ori de cîte ori vreun site sau vreun ziar dă o știre despre mine și Elena Udrea, hop și poza noastră împreună. Mă întreb ce s-ar fi făcut presa dacă Elena Udrea nu posta pe Facebook poza cu mine.

Sîmbătă, am fost la lansarea cărții Moongrafia SRI- 25 de ani, unde am și vorbit.

Un fotoreporter pe care-l știu de pe vremea revistei Teatru, dar al cărui nume șovăi să-l dau, deoarece nu l-am întrebat dacă-mi permite asta și acum e prea tîrziu să-l sun, mi-a trimis mai multe poze de la eveniment.

Reproduc aici trei dintre ele:

Una cu Virgil Măgureanu, fost director al SRI.

A doua cu Eduard Hellvig, directorul SRI.

A treia cu generalul Florian Coldea, prim adjunctul SRI.