Evenimentul Zilei > International > Un partid din Danemarca, fondat de un politician de origine pakistaneză, sfidează dreapta populistă și promovează imigrația
Un partid din Danemarca, fondat de un politician de origine pakistaneză, sfidează dreapta populistă și promovează imigrația

Un partid din Danemarca, fondat de un politician de origine pakistaneză, sfidează dreapta populistă și promovează imigrația

Un partid politic favorabil unei politici mai generoase privind imigraţia şi care se prezintă ca fiind împotriva interzicerii simbolurilor religioase a luat naştere în Danemarca chiar în momentul în care dreapta populistă câştigă teren, informează AFP.

“Discursul predominant a luat o turnură către dreapta. La peste 40 de ani de la sosirea părinţilor noştri, noi încă ne întrebăm dacă suntem într-adevăr acasă”, a declarat preşedintele Partidului Naţional, Kashif Ahmad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Partidul, al cărui logo conţine steagul danez, afirmă că “valorile daneze, precum respectul, toleranţa şi coexistenţa paşnică” sunt ţinte ale unor “atacuri” în condiţiile în care întreaga clasă politică daneză foloseşte aceeaşi retorică ca şi formaţiunea populistă şi antiimigraţie Partidul Popular Danez (DPP).

“Suntem danezi. Mă simt danez, gândesc în daneză şi visez în daneză”, a declarat Ahmad. Tânărul de origine pakistaneză este unul dintre fondatorii partidului împreună cu cei doi fraţi ai săi.

În Europa, Partidul Popular Danez (DPP) a fost unul din primele partide antiimigraţie care a intervenit în sferele puterii. El a susţinut guvernele conservatoare din Danemarca între 2001 şi 2011, în schimbul unor norme mai stricte privind imigraţia.

Profitând de fragilitatea economiei daneze, DPP s-a clasat pe primul loc la alegerile europene, obţinând peste o treime din voturi.

Partidul Social Democrat al premierului Helle Thorning-Schmidt a militat pentru o politică de imigrare mai umană. Cu toate acestea, din 2011 şi până la preluarea mandatului, el a luat puţine măsuri în ceea ce priveşte regulile restrictive impuse de DPP privind imigraţia.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: