Un oraș european a interzis consumul de alcool în locurile publice din cauza românilor. Aceștia ar fi făcut mai multe probleme și ar fi deranjat vecinii atunci când se aflau în stare de ebrietate.
Primăria orașului Rijkevorsel din Belgia a implementat o interdicție asupra consumului de alcool în locurile publice din cauza românilor în stare de ebrietate care se luau la ceartă. Interdicția de a consuma alcool în spațiile publice era deja în vigoare în timpul nopții, iar acum a fost extinsă și pentru perioada zilei.
Autoritățile au declarat că foarte multe persoane s-au plâns că românii fac scandal, comit acte de vandalism, înjură și atacă oamenii pe stradă. Măsura se aplică în cea mai mare parte a zonelor din Rijkevorsel, cu excepția teraselor și restaurantelor.
Primarul Dorien Cuylaerts din regiunea Anvers a declarat că din ce în ce mai mulți localnici sunt deranjați de românii din zonă care beau alcool în exces. „Locuitorii noștri se plâng de beții în public, vandalisme, violență verbală și fizică. De obicei, totul începe cu consumul excesiv de alcool. Anul trecut am avut o bătaie cu 50 de persoane aici. Vrem să punem capăt acestor situații”, a declarat primarul.
Primarul a mai spus că a fost nevoit să ordone închiderea unui local românesc din cauza nivelului foarte ridicat de zgomot, potrivit gva.be.
Românii, campioni la consumul de alcool
România ocupă primul loc în UE la consumul de alcool, românii ajungând să consume, pe lângă bere şi vin, băuturi precum gin sau rom.
Fiecare european cu vârsta de cel puțin 15 ani consumă anual, în medie, 9,5 litri de alcool pur. Această cantitate echivalează cu 190 de litri de bere, 80 de litri de vin sau 24 de litri de băuturi spirtoase, arată raportul de sănătate europeană întocmit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
În 2019, 8,4% din populația adultă din UE (minimum 15 ani) a consumat alcool zilnic, 28,8% săptămânal, iar 22,8% lunar, în timp ce 26,2% a declarat că nu a consumat niciodată sau în ultimele 12 luni băuturi alcoolice.
Datele Eurostat pe 2019 arată că există diferențe mari în consumul de alcool, dar o tendință este prevalentă: bărbații beau mai mult decât femeile - mai exact, 13% din bărbați, în comparație cu 4,1% consumă zilnic alcool. Iar 36,4% din bărbați și 21,7% din femei beau săptămânal.
Cele mai mari diferențe la acest capitol se înregistrează în Portugalia (33,4% din bărbați și 9,7% din femei beau zilnic) și în Spania (20,2% bărbați și 6,1% femei).