Un oficial din SUA va zbura cu un avion de luptă operat de inteligența artificială

Un oficial din SUA va zbura cu un avion de luptă operat de inteligența artificială Inteligenţa artificială. Sursa foto: Pixabay.com

La sfârșitul acestui an, secretarul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, Frank Kendall, va zbura pe cer cu un avion de luptă propulsat de inteligența artificială.

Forțele Aeriene ale SUA au în vizor o flotă mare, cu mai mult de o mie de avioane fără pilot care operează pe cont propriu. Kendall intenționează să pună la încercare, pe cont propriu, această inovație. El va face echipă cu un pilot în cabina de pilotaj a unuia dintre avioanele F-16 convertite, dar rolul pilotului se va limita la observare și control în cazul în care se întâmplă ceva neașteptat.

„Voi avea cu mine un pilot care doar va urmări cum funcționează tehnologia autonomă”, a declarat Kendall în cadrul discuției de la panoul de discuții privind apărarea organizat de Comisia pentru credite a Senatului.

„Să sperăm că nici el și nici eu nu vom fi nevoiți să pilotăm avionul”

Tranziția rapidă a războiului cu drone de la un rol de sprijin în război la un instrument de primă linie subliniază cât de crucial este în zonele de conflict.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Ucraina, o țară mereu periculoasă, civilii folosesc dronele atât pentru obiective ofensive, cât și defensive. Aceștia folosesc dronele echipate pentru a spiona inamicul și chiar pentru a acționa ca ținte rusești.

În mod similar, în Orientul Mijlociu, bazele și navele comerciale din Marea Roșie sunt vizate de grupuri militante și miliții susținute de Iran, care folosesc drone sofisticate pentru operațiuni aeriene, navale și subacvatice.

Forțele aeriene se pregătesc de mai mulți ani pentru flota sa de avioane de luptă colaborative (CCA). În acest scenariu, un avion cu echipaj va putea comanda mai multe drone cu inteligență artificială, cunoscute și sub numele de „wingmeni loiali”.

 

Dimensiunea și platforma flotei de drone se numără printre detaliile care sunt încă necunoscute

Kendall a dezvăluit că va testa zborul unui F-16 care a fost transformat pentru a evalua tehnologia utilizată în viitoarea flotă. Războiul viitorului, în special o posibilă confruntare cu China, este luat în considerare în proiectarea flotei.

Trimiterea echipamentelor cu echipaj uman este riscantă din cauza modernizării rapide a capacităților anti-acces ale Chinei. Ajutând la viitoarele misiuni, cum ar fi bruiajul și supravegherea, avioanele fără pilot ar putea îmbunătăți capacitatea serviciului de a sparge aceste apărări.

Forțele aeriene au solicitat 559 de milioane de dolari în bugetul pentru 2025 pentru a continua să lucreze la cercetarea și dezvoltarea viitorului sistem aerian CCA. „Rolul inițial al aeronavei urma să fie contra-aerian, dar va avea potențialul de a face și alte lucruri”, a explicat Kendall.

În plus, el a propus ca flota de drone să fie mai accesibilă din punct de vedere financiar decât crearea de noi avioane cu echipaj, fiecare dronă fiind estimată să coste între 25 de milioane de dolari și o treime din costul unui avion de luptă F-35.

sursa: .express.co.uk