În fiecare miercuri poţi cumpăra „Evenimentul zilei“ + 1 DVD cu cea mai premiată peliculă.
AVIATORUL (10 octombrie) În 2005, „Aviatorul“, în regia lui Martin Scorsese, a câştigat cinci Oscaruri: pentru regie artistică, imagine, costume, montaj şi Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Cate Blanchett).
Unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, Hughes, a fost un personaj extrem de controversat: aviator, inginer, producător de film şi regizor, a fost cunoscut, printre altele, şi pentru numeroasele sale relaţii cu unele dintre cele mai frumoase actriţe ale vremii: Katharine Hepburn (interpretată în film de Cate Blanchett, care a trebuit să vadă toate filmele actriţei, pentru a-i învăţa gesturile, şi să se antreneze pentru a vorbi cu puternicul ei accent aristocratic de New England), Bette Davis, Ava Gardner (interpretată de Kate Beckinsale), Olivia de Havilland.
Iar DiCaprio, chiar dacă nu a obţinut Oscarul pentru performanţa sa (a fost învins de Jamie Foxx pentru rolul din „Ray“), face un tur de forţă extraordinar. „Aviatorul“ a avut 100 de milioane de dolari numai din vânzările americane şi a rămas în istorie ca filmul cu cele mai multe nominalizări (11) din anul 2005. MILLION DOLLAR BABY (17 octombrie)
În 2005, „Million Dollar Baby“ a câştigat patru Oscaruri: pentru regie, Cel mai bun film al anului, Cel mai bun actor într-un rol secundar (Morgan Freeman) şi Cea mai bună actriţă într-un rol principal (Hilary Swank). Povestea, scrisă de Paul Haggis, care trebuia iniţial să fie şi regizorul filmului, dar s-a dat la o parte din cauza lui „Crash“, este despre Maggie (Swank), o tânără care aspiră să intre în boxul profesionist.
Ca să-şi realizeze visul, apelează la Frank Dunn (Eastwood), care se lasă greu convins să se implice. Perseverenţa şi voinţa de fier ale femeii de 32 de ani îl conving însă pe Dunn şi, cu contribuţia prietenului său, fostul boxer Eddie Dupris (Freeman), morocănosul antrenor reuşeşte să o ajute pe Maggie să-şi atingă ţelul.
Relaţia specială care se dezvoltă între ei le modifică vieţile amândurora. Finalul a fost criticat în câteva rânduri de diverse organizaţii. Filmul a mai fost nominalizat la alte trei categorii: Cel mai bun montaj, Cel mai bun actor într-un rol principal (Clint Eastwood) şi Cel mai bun scenariu (adaptare). CRASH (24 octombrie) În 2006, „Crash“ a câştigat trei Oscaruri: Cel mai bun montaj, Cel mai bun film al anului, Cel mai bun scenariu original. Filmul urmăreşte, pe parcursul a două zile în Los Angeles, poveştile mai multor personaje ale căror destine se intersectează, mai mult sau mai puţin, din cauza unor accidente sau furturi de maşini.
Conform declaraţiilor sale, pelicula este inspirată din propria experienţă a regizorului şi scenaristului Paul Haggis, al cărui Porsche a fost furat din faţa unui magazin video de pe bulevardul Wilshire. Dincolo de acest lucru, filmul explorează tensiunile rasiale din Los Angelesul de astăzi, temă care, desigur, i-a atras o sumă de critici, dar şi aprecieri.
Din distribuţie fac parte Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Michael Pena, Brendan Fraser. Bugetul acestui film a fost atât de mic - 6 milioane de dolari -, încât Haggis a trebuit să facă economii. A mai fost nominalizat la alte trei categorii: Cea mai bună regie, Cel mai bun cântec, Cel mai bun actor într-un rol secundar (Matt Dillon). BROKEBACK MOUNTAIN (31 octombrie) În 2006, „Brokeback Mountain“ a câştigat trei Oscaruri: pentru Cea mai bună regie, Cea mai bună coloană sonoră, Cel mai bun scenariu (adaptare). Filmul este povestea lui Ennis del Mar (Ledger) şi a lui Jack Twist (Gyllenhaall), ale căror destine sunt legate întâmplător ca păstori, pe muntele Brokeback din Wyoming.
Pelicula foarte controversată urmăreşte, fără perdele şi cu delicateţe, relaţia lor homosexuală pe parcursul a douăzeci de ani. Deşi au vrut şi alţi regizori să facă filmul, Lee, de origine taiwaneză, care înainte făcuse „Hulk“ (2003) şi oscarizatul „Crouching Tiger, Hidden Dragon“ (2000), a fost cel care s-a văzut în mână cu statueta Academiei Americane de Film, dar şi cu altele, printre care: Leul de Aur al Veneţiei şi Globul de Aur.
A mai fost nominalizat la Oscar la alte cinci categorii: Cea mai bună imagine, Cel mai bun film, Cel mai bun actor într-un rol principal (Heath Ledger), Cel mai bun actor într-un rol secundar (Jake Gyllenhaall), Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Michelle Williams).