În sistemul public de pensii din țara noastră va apare o nouă pensie și va fi destinată persoanelor care vor să economisească pentru viitor. Guvernul României a transmis faptul că legea a fost adoptată, fiind vorba despre o pensie care va fi achitată în plus față de pensia de serviciu.
Noua pensie se numește produsul paneuropean de pensii personale, prescurtarea oficială fiind (PEPP). Venitul care va rezulta la finalul carierei, adică la împlinirea vârstei de pensionare, se plătește separat față de pensia de serviciu, calculată în baza principiului contributivității. PEPP este recunoscută la nivelul Uniunii Europene, iar de acum înainte și în țara noastră.
„Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre”, susține Guvernul României, într-un comunicat de presă, transmis de Biroul de Presă.
Plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont naţional din România va începe la momentul în care beneficiarul va depune o cerere. Pe lângă această posibilitate, persoana în cauza mai poate primi PEPP, de drept, la împlinirea vârstei de pensionare sau la la data încadrării în pensia de invaliditate.
Condiții de plată a noii pensii
Români care lucrează în România vor putea investi într-o pensie paneuropeană, iar la final, banii acestora li se vor întoarce sub formă de rate. Este un principiu simplu, în baza căruia funcționează și sistemele de pensii private.
De asemenea, românii care lucrează în țări ale UE, vor putea învesti în această pensie paneuropeană distribuită pe teritoriul respectivelor state. La împlinirea vârstei de pensionare, persoana în cauză poate să solicite furnizorului deschiderea unui subcont sau transferul la o altă formă de acumulare de pensie paneuropeană.
Discuții aprinse pe tema măririi pensiilor de serviciu
Între partidele aflate la guvernare, PSD; PNL și UDMR, există discuții aprinse legate procentul cu care vor fi majorate pensiile românilor.
Ideea care se conturează tot mai mult este că pensiile vor fi mărite cu un procent de 10%, sau puțin peste, dar care nu va depăși 11,9 la sută.
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor și al PSD, a declarat că pensiile vor creşte de la 1 ianuarie, cu cel puţin 10%.
„Noi avem două legi. Avem o lege care ne spune că trebuie să indexăm pensiile, dar nu cu indicele de inflaţie din anul în curs, pentru că nu se poate legal, este cu un an înainte, şi noi avem acolo 5,2 – o inflaţie medie pe anul trecut. Mai avem o lege cu mărirea pensiilor cu 40%, rămânând o diferenţă de 11,9 la cei 40%. În acest moment, dacă le mărim cu 11,9% ajungem la acel procent de 40%”, a explicat Marcel Ciolacu.