Compania biofarmaceutică AstraZeneca a lansat date despre ceea ce este acum al treilea candidat promițător la vaccinul împotriva coronavirus.
Acesta prezintă mai multe avantaje față de cele ale concurenților săi, Pfizer și Moderna.
Luni, AstraZeneca a publicat o analiză intermediară a datelor de testare de fază 3, studii efectuate pe 23.000 de voluntari din Marea Britanie și Brazilia.
Aceste rezultate arată că acest vaccin test este eficace în proporții între 70% și 90% pentru a opri Covid-19, în funcție de dozele de vaccin administrate.
Deși mai puțin eficient decât rezultatele raportate de la candidații la vaccinul anti Covid-19 produși de companiile Pfizer sau Moderna, acest vaccin este încă mai eficient decât vaccinurile anuale antigripale care reduc riscul de gripă în proporții ce variază între 40% și 60%.
În particular, niciunul dintre participanții vaccinați nu a avut nevoie de spitalizări sau nu a semnalat o maladie gravă, scrie The National Interest.
Vaccinul AstraZeneca a fost initial planificat să fie administrat în două doze complete, la un interval de patru săptămâni, sub formă de injecții la nivelul brațului superior. O treime dintre voluntari au fost injectați cu un placebo fictiv salin.
Unul rarele detalii pe care AstraZeneca le-a publicat este acela că din 131 de cazuri de Covid-19, doar 30 de cazuri au fost depistate dintre cele 11.636 de persoane cărora li s-a administrat vaccinul; 101 cazuri au survenit printre voluntarii care au primit placebo. Acest lucru sugerează că vaccinul este eficient în proporție de 70%.
Imunitate protectoare. Dar cum?
Cu toate acestea, o eroare în primele etape ale testului a însemnat că unii participanți au primit doar o jumătate de doză în prima rundă. În grupul de 2.741 de voluntari care au primit o doză mai mică de vaccin candidat urmată o lună mai târziu de o doză completă de rapel, eficacitatea a fost de 90%, potrivit AstraZeneca. Eficacitatea a fost de doar 62% în rândul celor 8.895 de voluntari care au primit ambele doze complete.
Nu este clar de ce jumătatea dozei plus secvența de doză completă a vaccinului funcționează mai bine decât două doze complete. O explicație ar putea fi că, din moment ce vaccinul se bazează pe un virus al răcelii comun, deși neuman, sistemul imunitar îl atacă și îl distruge atunci când prima doză este prea mare.
De asemenea, este posibil ca creșterea progresivă a dozei să imite mai îndeaproape o infecție naturală cu coronavirus. A începe cu o primă doză mai mică ar putea fi o modalitate mai bună de a pune sistemul imunitar în acțiune; atunci apare un răspuns imunitar mai puternic și mai eficient după a doua doză de rapel completă.
În ciuda progreselor enorme în imunologia umană, oamenii de știință încă nu înțeleg cele mai bune strategii pentru inducerea unei imunități protectoare.
Aceste rezultate se bazează pe evaluarea a aproximativ o treime din voluntarii care sunt așteptați să participe la acest proces, care este în curs de desfășurare în alte părți ale lumii și care va recruta până la 60.000 de persoane.
AstraZeneca va solicita acum aprobarea de la FDA pentru a evalua, de asemenea, protocolul de jumătate de doză în studiul aflat în curs de desfășurare din SUA.
Procesul de testare actual implică 30.000 de participanți și evaluează doar cele două regimuri cu doză completă.
Testele AstraZeneca din SUA au fost oprite temporar, la începutul lunii septembrie, după ce un participant la studiu din Marea Britanie s-a îmbolnăvit, dar au fost reluate în Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud și Japonia.