Evenimentul Zilei > Actualitate > Un nou vaccin care protejează copiii de pneumonie şi meningită
Un nou vaccin care protejează copiii de pneumonie şi meningită

Un nou vaccin care protejează copiii de pneumonie şi meningită

Ieri a avut loc lansarea în România a unui nou vaccin pneumococic, denumit PREVENAR 13, util copiilor pentru prevenirea bolilor pneumococice, care includ pneumonia, meningita sau otita medie acută.

Podusul poate fi administrat copiilor de la vârsta de 6 săptămâni până la 5 ani. „Vaccinul asigură protecţie copiilor faţă de cele mai importante 13 serotipuri ce pot provoca boli pneumococice în toată lumea, incluzând serotipul 19A, asociat cu rezistenţă multiplă la antibiotice”, explică Brendan O’Brien, Country Manager Pfizer România. O doză de vaccin costă 300 de lei iar micuţii au nevoie de patru doze.
Boala pneumococică, risc de moarte infantilă
20% din bolile respiratorii la copii provocate de pneumococ pot avea complicaţii şi pot duce la deces dacă nu se face tratament la timp.
România ocupă primul loc la mortalitate infantilă, iar bolile respiratorii la copii reprezintă cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire şi moarte la om. Pneumococul este unul dintre factorii care afectează în proporţie mare copiii, cauzând complicaţii uneori mortale.
„Aproximativ 80% din bolile respiratorii au etiologie virală, iar restul de 20% sunt infecţii bacteriene, pneumococul fiind cel mai ameninţător”, spune prof. dr. Doina Pleşca, medic primar pediatrie la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Capitală.
Pneumococul se transmite pe cale aeriană, prin particulele care ies din gura bolnavului sau purtătorului.
Complicaţii: otite, sinuzite, meningite
Boala pneumococică se poate detecta prin exudat faringian, ea neavând o simptomatologie specifică.
Febra, tusea sau nasul care curge sunt simptome des întâlnite la copil, însă în cazuri grave pot fi semne de meningită (dificultăţi respiratorii şi febră mare, cu pete uşor tumefiate la nivelul capului).
O dată instalată, boala pneumococică se manifestă cu infecţii la nivelul ORL ( otite sau sinuzite). „Aproximativ 30-40% din otite şi 40% din sinuzite sunt determinate de pneumococ. Sunt boli banale dacă sunt corect diagnosticate şi corect tratate, dar se poate complica cu cât vârsta copilului este mai mică”, spune medicul Doina Pleşca.
Vaccinare doar pe bani
Vaccinul care previne astfel de complicaţii, cel pneumococic, nu este inclus deocamdată în programul naţional de imunizare al Ministerului Sănătaţii deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii insistă ca acesta să fie făcut în toate ţările în care mortalitatea este infantilă este mare.
Vaccinul se face deja în 23 de ţări, printre care Anglia, Germania, Franţa, Italia, Norvegia, Spania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Luxemburg.
La noi, variantele mai vechi ale vaccinului pot fi cumpărate din farmacii, însă sunt destul de costisitore. Preţul diferă în funcţie de farmacie: 106 lei (Help Net), 152 lei (Sensiblu) iar pentru protecţie optimă este nevoie de patru doze (trei se fac în primul an de viaţă iar a patra după un an).
Evitaţi "focarele" de infecţii respiratorii
Pentru a vă proteja copiii, medicii recomandă o alimentaţie echilibrată şi evitarea unor posibile „focare”. „Copiii au nevoie de o alimentaţie diversificată, cu suplimente alimentare, mai ales în sezonul rece. În plus, părinţii trebuie să ştie că nu e bine să meargă cu micuţii într-un loc cu explozie de infecţii acute respiratorii şi, mai ales, să nu îi trimită în colectivităţi dacă sunt bolnavi”, explică medicul pediatru Doina Pleşca.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: