Un nou studiu dă peste cap tot ceea ce se știa despre consumul de alcool

Dacă până acum se spune a că cei care consumă foarte puțin alcool nu sunt afectați din punct de vere al sănătății, noul studiul constată cu totul altceva.

Un nou studiu realizat de oamenii de știință din Marea Britanie arată că orice cantitate de alcool consumată dăunează creierului. Cercetătorii au constatat în noul studiu că tot consumul de alcool poate fi dăunător creierului, chiar dacă băuturile sunt consumate moderat. Indiferent de cantitate, alcoolul are efecte adverse asupra sănătății creierului unei persoane.

Studiul a implicat peste 25.000 de participanți, dar nu a fost încă evaluat de ceilalți cercetători din domeniul respectiv. Cei din spatele studiului au sugerat că trebuie să se revină asupra actualelor linii directoare privind consumul „cu risc scăzut”, afirmând că nu există „nicio doză sigură de alcool pentru creier”.

Anya Topiwala, cercetător: Oricât de puțin alcool consumi, creierul va fi afectat la fel

Se credea anterior că doar anumite zone ale creierului erau afectate de alcool. Cu toate acestea, acest studiu sugerează că întregul creier poate fi afectat, iar autorul principal, Anya Topiwala, a declarat pentru The Guardian că: „Nu există nici o limită, orice doză de alcool face foarte multă rău”.

Topiwala, lector senior clinic la Universitatea din Oxford, și alți oameni de știință au examinat profilurile de sănătate a 25.378 de persoane din Marea Britanie . Această bază de date a fost creată în mod special pentru a ajuta cercetătorii să înțeleagă legăturile dintre boli și factorii genetici sau de mediu.

Oamenii de știință au ajuns la următoarele concluzii:

-Nu s-a găsit nicio doză sigură de alcool pentru creier. Consumul moderat este asociat cu efecte adverse mai răspândite asupra creierului decât s-a recunoscut anterior.

-Persoanele care consumă excesiv alcool cu hipertensiune arterială și IMC pot fi în pericol.

-Efectele dăunătoare ale consumului de alcool par a fi mai mari faţă de alți factori.

-Liniile directoare actuale privind consumul de „risc scăzut” ar trebui revizuite pentru a ține seama de efectele asupra creierului.

Potrivit Drinkaware (OCM), Marea Britanie, recomandă în prezent să nu beți în mod regulat mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, relatează unilad.