Un nou start la „Casa Verde”

Un nou start la „Casa Verde”

Din iulie, persoanele fizice pot să îşi monteze centrale pe peleţi subvenţionate stat.

Cei care doresc să-şi completeze sau să-şi schimbe sistemele tradiţionale de încălzire cu panouri solare ori alt sistem ecologic pot primi subvenţii fixe din partea statului. Asta reiese din „Ghidul aplicantului” pentru programul „Casa Verde”, fina lizat de experţii Ministerului Mediului.

Autorităţile au preferat să aloce o sumă fixă, deşi timp de mai multe luni s-a luat în calcul ideea subvenţionării unui procent din investiţie.

Iniţial, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat că s-a ales varianta acordării unei sume fixe, pe motiv că „dacă mergem la procent, atunci cei mai mulţi se vor înţelege cu constructorul şi vor merge la procentul maxim”.

Ulterior, el a adăugat că s-a ales această variantă şi pentru testarea pieţei. Autorităţile speră ca pe 30 iunie să pornească programul. Anul acesta, guvernul a decis să aloce 110 milioane de lei pentru acest program, bani care vor fi repartizaţi pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori.

6.000 de lei dă statul pentru panouri solare

Potrivit ghidului, cei care îşi vor monta o centrală pe peleţi pot scuti 3.000 de lei, bani pe care îi va suporta statul. Pe de altă parte, montarea unui sistem de panouri solare va fi „subvenţionată” cu 6.000 de lei, în timp ce pentru pompe de căldură ajutorul e de 8.000 de lei.

„Acestea sunt valori maxime şi nu sunt condiţionate de valoarea investiţiei. Dacă cineva vrea o instalaţie mai sofisticată de panouri solare, şi-o poate face, însă noi nu-i vom deconta decât 6.000 de lei”, a spus Borbely. El a precizat că, în cazul montării unui sistem de panouri solare, suma acordată de stat reprezintă jumătate din costurile de montare a unui astfel de sistem care să deservească o casă de dimensiuni medii.

GHID

Ce trebuie să faceţi pentru a vă înscrie în program

Potrivit „Ghidului de aplicare a programului”, cei care intenţionează să aplice pentru acest proiect trebuie să meargă la Agenţiile de Protecţia Mediului din judeţul în care locuiesc şi să depună copii după cartea de identitate, după actul de proprietate a casei şi o adeverinţă fiscală care să ateste că beneficiarul nu are datorii.

Sistemul poate fi cumpărat de pe piaţa liberă şi montat de o firmă agreată de beneficiar. Cei care vor accesa proiectul vor încheia un contract la Agenţie, iar după ce termină investiţia, vor trimite factura fiscală în baza căreia statul acoperă o sumă fixă, în funcţie de sistemul montat.

INVESTIŢIE

Un sistem de încălzire „verde” costă între 500 şi 10.000 de euro

Dacă luăm în calcul preţurile practicate de firmele care se ocupă cu distribuţia sistemelor alternative de încălzire şi producere a apei calde, subvenţia acordată de stat e cuprinsă între 20 şi maximum 50% din valoarea unei centrale pe peleţi sau a unui sistem de încălzire „ecologic” pe bază de pompe de căldură.

Astfel, proprietarul unei case cu dimensiuni medii va trebui să scoată din buzunar între 500 şi 10.000 de euro, pentru a-şi monta panouri solare.

Asta, dacă nu cere ajutorul statului, care este dispus să plătească o parte din costurile de achiziţionare şi montare a acestor sisteme.

Panourile solare, amortizate în 5-10 ani

La panourile solare, preţurile încep de la 500 de euro, în cazul celor foarte simple ce pot fi utilizate doar vara, şi pot urca până la 3.000-8.000 de euro, dacă vorbim de cele complexe, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului.

Costurile variază în funcţie de componente, de numărul de panouri şi de dimensiunea rezervorului de stocare. Potrivit specia liştilor, o asemenea investiţie se amortizează în 5-10 ani, durata de viaţă a unui asemenea sistem fiind de 20 de ani.

Vara, costurile se reduc cu aproape 100%, ajungând ca încălzirea apei menajere să nu coste nimic, iar primăvara şi toamna aceste costuri se reduc cu cel puţin 60%.

În ceea ce priveşte centralele pe peleţi, montarea unui asemenea sistem costă între 1.600 şi 5.000 de euro, în funcţie de puterea centralei. Cei care vor să să-şi încălzească locuinţa cu pompe de căldură, vor trebui să scoată din buzunar, pentru montarea unei asemenea instalaţii, care încălzeşte, dar şi răceşte casa, aproximativ 80 de euro pentru fiecare metru pătrat. Pe de altă parte, potrivit pieţei, un sistem hibrid de panouri solare şi turbină eoliană, care asigură necesarul energetic al unei case cu trei camere costă 7.500 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News