Un nou scenariu, în plină pandemie! Anunțul făcut de epidemiologul Molnar Geza
- Alexandru Toader
- 30 iulie 2020, 16:15
Epidemiologul Molnar Geza vine cu vești bune pentru români, în contextul pandemiei de coronavirus.
Expertul a anunțat că numărul cazurilor zilnice de îmbolnăviri cu noul coronavirus va scădea în următoarele săptămâni.
Molnar Geza a afirmat că acest proces se va manifesta în condițiile în care de mai bine de o săptămână în țară se înregistrează zilnic peste 1.000 de noi îmbolnăviri.
„Din acest platou de peste 1.000 de cazuri zilnic înregistrate nu poate, în mod natural, nu poate urma decât o descreștere a numărului cazurilor care e previzibil așa, în două trei săptămâni de aici încolo.
În momentul de față, după părerea mea, toată activitatea de ocrotire a stării de sănătate a populației se bazează pe două elemente majore.
Unul este comportamentul individual, al doilea aspect este al asistenţei medicale și aici trebuie să amintesc că este îmbucurător că şi în România, datorită efortului terapiei intensive şi al asistenţei medicale, decesele sunt mai rare decât în perioada anterioară a vârfului epidemic”, a declarat epidemiologul pentru Radio România Cluj.
Totodată, acesta a subliniat faptul că aceste ”sporturi care s-au început cu carantinările”nu îi inspiră încredere, deoarece au un impact major asupra psihicului populației.
„Pe baza acestora pot spune că de aici înainte trebuie să urmeze o scădere. Noi va trebui să trăim cu acest virus. Ce ar putea să schimbe această situație?
În cazul în care nu găsim o aderență a populației a măsurilor de protecție.
Vă rog să mă iertați, dar cu următoarea problemă nu o să fiu plăcut publicului. Jocurile astea sau sporturile care s-au început cu carantinările mie nu-mi inspiră încredere. Da, afectează psihic populația, dar cele opt criterii pentru carantinare zonală sau județeană 6 sunt subiective și neprofesionale sub toate aspectele. Starea de urgență se răzbună în momentul de față”, a mai afirmat epidemiologul și la Digi 24.
Molnar Geza: „Să lăsăm medicii să lucreze”
„Eu nu zic că trebuia să luăm modelul suedez, deși ei sunt cu un indicator mai bun decât noi. Deci închiderea pe baza acestor criterii este greu de implementat, cât și de suportat. În afară de asta lasă o posibilitate a zonei de manevră și pentru abuzuri.
Eu aș face așa: să lăsăm medicii să lucreze. Aș face investigare și apel la populație să respecte igiena.
Problema gradului de ocupare a paturilor: dacă mă uit la o statistică de acum 10 zile unele județe raportează 100% a gradului de paturi ocupate cu asimptomatici. Acestea trebuiesc rezolvate și evitată birocrația. În mod normal un focar de această natură nu poate să țină mai mult de 3-4 zile. Mă mir de Ploiești sau Dâmbovița. Problema carantinei este o problemă administrativă”, a completat Molnar Geza.