Un nou scandal în medicină! Sângele destinat transfuziilor nu este testat bacteriologic?
- Florian Saiu
- 13 aprilie 2016, 00:00
Ca și când n-ar fi fost suficiente semnele de întrebare legate de Cazul Colectiv sau de alerta cu E. Coli, în urma cărora și-au pierdut viața 64 de tineri, respectiv trei bebeluși, sistemul sanitar românesc a mai produs o nedumerire, pe cât de importantă, pe atât de neglijată de autorități: Este sau nu este testat bacteriologic sângele pentru transfuzii?
Acest nou scandal a izbucnit după sesizarea doctorului Ovidiu Coban, șeful Laboratorului Central de Control al Calității Sângelui (INTS) din cadrul Institutului Național de Transfuzie Sanguină. „Testarea bacteriologică nu se face la sângele care se distribuie la spitale şi bolnavii de la Colectiv nu au primit componente sanguine controlate bacteriologic, nici măcar concentrate trombocitare controlate bacteriologic pentru care ar fi avut o indicaţie transfuzională absolută. Iradierea produselor de sânge, ca şi compatibilizarea sângelui, se face dedicat pentru pacienţi cu identitate cunoscută pe baza indicaţiilor transfuzionale, şi anume: nou-născuţi, copii, pacienţi imunodeprimaţi şi politransfuzaţi, ceea ce nu a fost cazul pacienţilor de la Colectiv”, a declarat Ovidiu Coban pentru EVZ.
Doctorița Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, ne-a declarat: „Fals! Facem și control bacteriologic, pentru a fi siguri că pungile cu sânge nu au fost contaminate. E adevărat, se execută controale la 1% din produse. Nu putem face la toate. Respectăm, de altfel, Legea 1237, care și reglementează aceste lucruri”.
Întrebată dacă victimele incendiului de la „Colectiv” ar fi putut fi afectate din cauza sângelui provenit de la Centrul de Transfuzie din București, Doina Goșa a negat vehement: „Pacienții decedați în spitale - vorbesc despre cazul Colectiv – au fost infectați în spitale, cu bacterii specifice. Niciun pacient n-a murit din cauza sângelui provenit de la Centrul nostru. Este aberant! Păi, până acum, s-ar fi știut. Noi triem donatorii, respingem aproape jumătate dintre ei tocmai datorită controalelor foarte eficiente”.
Miza poate fi o afacere: metoda americană
Atunci cum se face că șeful INTS, Ovidiu Coban, a lansat această ipoteză alarmantă? Doina Goșa are răspunsul pregătit: „E de 20 de ani șeful laboratorului și s-a trezit acum să implementeze o nouă metodă. El vrea să se achiziționeze niște punguțe de transfer, de 20 de mililitri, pentru ca sângele să poată fi verificat în proporție de sută la sută. Doar americanii mai au acest sistem, nu este întâlnit nicăieri în Europa. Dacă se schimbă legea, schimbăm și metoda. Dar nu așa, pe vorbe. Aceste acuzații sunt un atac la adresa noastră! Să vină Corpul de Control, să verifice, le punem toate actele la dispoziție, să se convingă toată lumea că lucrurile se fac bine aici. De alt fel, ghidul european, care este o recomandare, spune că verificarea poate fi făcută pe 1% din produse. Noi o facem pe aproape 2% și tot se găsesc nemulțumiți”
„Mureau toți de septicemie dacă le dădeam sânge infectat”
Doctorița Doina Goșa ne-a dezvăluit că toți bebelușii care au fost internați la Spitalul Marie Curie cu sindromul hemolitic uremic au beneficiat de sânge de la Centrul de Transfuzie Sanguină București: „Am dat sânge pentru toți acei copilași. N-am primit nici o sesizare cum că i-am fi infectat noi. Au venit de acasă cu E. coli! La câte analize le-au făcut micuților, s-ar fi văzut imediat dacă era ceva în neregulă cu sângele. Să fim serioși, mureau toți de septicemie dacă le dădeam sânge infectat. Nu suntem o bombă bacteriologică! Dacă aveam sesizări în acest sens, vă dați seama că schimbam metoda de evaluare a riscului. Dar chiar așa, să arunci cu noroi? Ce-or zice pacienții care așteaptă, pe un pat de spital, sânge de la noi? Ce-or gândi ei când aud de aceste lucruri? Nu-i normal ce se întâmplă”.