Un nou scandal de tip Pegasus. Politicienii din toată lumea, urmăriți printr-o aplicație de tip spyware
- Ionel Sclavone
- 17 decembrie 2021, 14:30
Mai mulți politicieni și jurnaliști, opozanți ai unor regimuri autoritariste sunt urmăriți și spionați prin intermediul unei aplicații dubioase.
O aplicație dubioasă, numită Predator, dezvoltată într-un laborator din Macedonia de Nord, permite spionarea opozanților regimurilor autoritariste. Acesta acționează asemenea aplicației Pegasus, creată de compania israeliană NSO Group, care a fost utilizată pentru a spiona persoane din întreaga lume.
Noul program de tip malware, Predator, poate infecta atît dispozitivele iPhone cât și smartphone-urile care folosesc sistemul de operare Android.
Cea mai nouă ameninţare pentru persoanele din întreaga lume, a fost descoperită pe telefonul unui politician egiptean. Predator a infectat, conform Citizen Lab, iPhone-ul lui Ayman Nour. Acesta este un cunoscut critic al președintelui Abdel Fattah el-Sisi și trăiește în exil, în Turciat. Trebuie spus că anterior, Nour fusese spionat şi prin intermediul aplicației Pegasus.
Cum acționează aplicația de spionaj
Aplicația de spionaj se răspândește prin intermediul unei vaste reţele de site-uri false de ştiri. Ca şi în alte cazuri, atacatorii încearcă să-i păcălească pe cei care citesc publicaţii online critice la adresa unui anumit regim.
Victimele sunt atrase către aceste site-uri care copiază elementele şi conţinutul publicațiilor critice. Odată ce site-ul este accesat, programul spion intră în telefon.
Facebook a desfășurat propria investigație
De altfel, Citizen Lab a notificat Meta, care spune că a blocat accesul din Facebook la aceste site-uri. Reprezentanții Meta susțin că au derulat o investigaţie proprie și au blocat 1.500 de conturi de Facebook şi Instagram, asociate cu şapte dintre site-urile false, folosite pentru spionaj.
Cu acest prilej, compania a notificat în jur de 50.000 de utilizatori, care erau vizaţi de campanii de spionaj informatics.
În afară de laboratorul Cytrox, Meta spune că cercetările sale au vizat și alte firme care dezvoltă şi vând instrumente de spionaj cibernetic. Printre acestea se numără Cobwebs, Cognyte, Black Cube, Bluehawk CI şi BelltroX.
Scandalul Pegasus
Noua amenințare informatică a fost depistată la câteva luni după declanșarea scandalului Pegasus. Aplicația de spionaj a fost folosită pe cel puțin 50.000 de dispozitive din toată lumea. Potrivit specialiștilor în securitate informatică, Pegasus a infectat mai multe telefoane și a permis urmărirea și spionajul unor persoane incomode.
Programul Pegasus, conceput de compania israeliană de securitate cibernetică NSO, ar fi permis spionarea numerelor a cel puţin 180 de jurnalişti, 85 de militanţi pentru drepturile omului sau chiar 14 şefi de stat. Printre cei vizați de atacuri s-a aflat și președintele Franței, Emmanuel Macron.
Viktor Orban se numără printre politicienii acuzați că s-au folosit de Pegasus pentru a spiona jurnaliști și adversari politici. Este singurul lider al unui stat european pus în această poziție.