Un nou scandal cu abuzuri în gimnastică! Avalanșă de pretenții împotriva antrenorilor

Un nou scandal cu abuzuri în gimnastică! Avalanșă de pretenții împotriva antrenorilor

Un nou scandal s-a declanşat cu privire la antrenorii de gimnastică care sunt acuzaţi de abuzuri.

Gimnastele britanice care își acuză antrenorii de abuzuri şi au demarat un proces. Ar putea fi cea mai dezastruoasă lovitură de până acum pentru gimnastică, una dintre bijuteriile sportului olimpic britanic, care s-a confruntat cu o avalanșă de pretenții de abuz în ultimele trei luni.

Mai multe gimnaste din Anglia se pregătesc de un proces, invocând abuzuri fizice și emoționale din partea antrenorilor. Demersul lor aduce în discuție și scandalurile similare din România și alte țări ex-comuniste.

Claire Heafford - una dintre gimnastele abuzate

Ne puteți urmări și pe Google News
Claire Heafford este implicată în revendicarea grupului lansată

Una din gimnastele care au lansat acuzații publice  este Claire Heafford. Ea a spus că a fost victimă a abuzurilor și a unui sistem coercitiv, cu pedepse, în anii 90. Alături de alte trei colege din acea perioadă, a trimis o scrisoare Federației Britanice de Gimnastică în care își susține acuzațiile.

Gimnasta a avut un antrenor care a pregătit anterior alte fete din Rusia, și care au obținut aurul la olimpiade, înainte de a-și continua cariera de antrenor în Marea Britanie.

Amy Tinkler (dreapta) a câștigat bronzul la Rio de Janeiro în 2016

Marea Britanie, Amy Tinkler (dreapta), a câștigat bronzul la Rio de Janeiro în 2016

În perioada anilor 70-80, pe podium dominau gimnastele din Uniunea Sovietică și România, arată sursa citată. Olga Korbut (foto) a reușit să transforme gimnastica dintr-o disciplină care aducea a balet, spre acrobații uimitoare. În imagine o vedem pe Olga Korbut care se antrena la Wembley pentru Campionatele Europene din octombrie 1973.

Gimnasta belarusă Olga Korbut se antrenează la Wembley pentru Campionatele Europene, Londra, Marea Britanie, 25 octombrie 1973. (Foto de P. Floyd / Daily Express / Hulton Archive / Getty Images)

A urmat Nadia Comăneci, prima gimnastică care a obținut nota 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal în 1976, la doar 14 ani.

Așa se face că antrenorii britanici au ajuns rapid să facă schimb de experiență cu românii și rușii, pentru a învăța cum să obțină performanța de la fetele pe care le antrenau. După căderea comunismului, în 1990, primul val de antrenori români și ruși au ajuns în Marea Britanie, pregătindu-le pe gimnastele lor.

Nadia Comaneci la Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal

Nadia Comaneci din România își desfășoară rutina pe Balance Beam în timpul evenimentului ArtisticTeam pentru femei, la 19 iulie 1976, în timpul Jocurilor Olimpice de vară XXI de la Forumul Montreal, Montreal, Canada. (Foto de Don Morley / Getty Images))

Gimnasta Claire Heafford susține că o dată cu experiența profesională a antrenorilor din Europa de Est a venit și o anume brutalitate, iar abuzul emoțional a marcat-o mult timp de atunci. Ea este reprezentată de o firmă cunoscută din UK, Hausfeld, și speră să stabilească un precedent prin procesul pe care îl intentează.

Gimnasta engleză nu a făcut însă public niciun nume din rândul antrenorilor din România și Rusia, referitor la acuzațiile sale de abuz.

„Efectul pe termen lung al abuzului emoțional este că simți că nu ai făcut nimic bun și ești un nimic. Nu contează dacă ești campioană olimpică sau ești la un nivel inferior, tot vei ajunge să te simți ca o ratată, pentru că antrenorul vrea să te simți astfel” a spus ea, potrivit news.sky.com.

În această săptămână, antrenoarea principală, Amanda Reddin, a fost temporar suspendată din cauza reclamaţiilor de intimidare, iar acum se pregăteşte să se apre  ccu privire la acuzațiile de maltratare în timpul antrenamentelor.

Amanda Reddin respinge orice afirmație despre care a fost implicată în maltratarea sportivilor britanici de gimnastică

O linie de asistență britanică înființată de NSPCC pentru gimnastele care au suferit abuzuri în acest sport a primit peste 120 de apeluri de asistență socială de la lansarea.