Evenimentul Zilei > International > Un nou record negativ: peste 9.000 de persoane spitalizate în Bulgaria cu COVID-19
Un nou record negativ: peste 9.000 de persoane spitalizate în Bulgaria cu COVID-19

Un nou record negativ: peste 9.000 de persoane spitalizate în Bulgaria cu COVID-19

Una din patru probe a fost pozitivă în ultimele 24 de ore

Numărul de persoane spitalizate cu coronavirus în Bulgaria a sărit deja de cifra de 9.000 de persoane și acum se ridică la 9.125, după cum arată datele Portalului de informații unificate. 743 dintre acești pacienți se află în secții de terapie intensivă.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 4.375 de cazuri noi, adică cu 476 de cazuri noi mai puțin decât în ziua precedentă, când s-a înregistrat o valoare de vârf de 4.851 de cazuri pe zi de la începutul pandemiei.

Noile cazuri reprezintă însă un procent mai mare decât probele prelevate cu o zi în urmă. Fiecare al patrulea test (25,4%) din cele 17.120 de probe prelevate a fost pozitiv pentru COVID-19 în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri noi sunt în Sofia – 1.105, urmată de regiunea Plovdiv cu 367.

Incidența rămâne ridicată în regiunea Burgas, care a fost prima care a trecut de incidența de peste 900 de cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori. Există 364 de cazuri noi în Burgas și, începând de ieri, au fost introduse noi restricții în Burgas – copiii nu mai ies seara și sunt obligatorii măștile în aer liber.

În regiunea Varna sunt 362 de cazuri noi. Locul cinci este ocupat de regiunea Plevna, cu 139 de cazuri noi. Cei mai mic număr de infectați din ultimele 24 de ore este la Vidin (17), Târgoviște (48) și Smolian (49). Numărul total de cazuri înregistrate de coronavirus în Bulgaria de la începutul pandemiei este de 317.116, din care 62.392 sunt active. Numărul deceselor în ultimele 24 de ore rămâne ridicat – 106 persoane, numărul total ridicându-se la 12.413. În ultimele 24 de ore au fost vindecate 2.710 persoane, ceea ce face ca numărul total să fie de 242.311. În ultimele 24 de ore, s-au administrat 12.504 de doze de vaccin împotriva coronavirusului. Astfel, un total de 401.309 persoane au fost vaccinate de la începutul campaniei, din care 79.977 persoane au primit și a doua doză.

Guvernul bulgar s-a răzgândit şi relaxează măsurile  pentru hipermarketuri

Ordinul privind închiderea completă a marilor magazine nealimentare a durat doar trei zile. Ministrul bulgar al economiei, Lîcezar Borisov, a anunțat acum că o mare parte din centrele comerciale își vor putea deschide porţile, dar cu anumite restricții și cu respectarea strictă a măsurilor antiepidemice. El a precizat că a semnat noile instrucțiuni de lucru după ce s-a pus de acord cu ministrul sănătății.

Așa cum a scris deja ziarul „Sega”, multe lanțuri comerciale, cum ar fi hipermarketurile pentru materiale de construcții, îmbrăcăminte, articole sportive, au găsit o modalitate pentru a-și deservi clienții în continuare – prin împărţirea temporară a spaţiului și micșorarea suprafețelor magazinelor la mai puțin de 300 de metri pătrați, prin mutarea mărfurilor în pieţe în aer liber, prin comerț mixt pe principiul „alegeți pe internet sau telefonic, plătiți și primiți achiziția pe loc în fața magazinului”.

Acum, în practică, guvernul bulgar recunoaște că aceste practici sunt rezonabile și pot fi aplicate de toate punctele de vânzare cu amănuntul. Ministrul economiei a anunțat noile reguli în timpul informării periodice a sediului Comandamentului Operativ Naţional:

Magazinele de produse nealimentare din centrele comerciale, pentru care există acces direct din stradă, își pot continua activitatea în conformitate cu cerințele sanitare și de igienă.

Magazinele cu o suprafață de vânzare cu amănuntul de peste 300 mp pot continua să lucreze cu clienții, alocând o suprafață de vânzare cu amănuntul de până la 300 mp cu pereți despărțitori, benzi de circulaţie, standuri.

În afara centrelor comerciale din zonele deschise va fi posibilă desfășurarea activității comerciale tot în conformitate cu toate cerințele antiepidemice.

Traducere: Rador