Editura Evenimentul si Capital

Un nou record în TELEPORTAREA informaţiei cuantice; spre eliminarea SPIONILOR informatici

14-08/teleportare-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 1926 Vizualizari

Visul informaticienilor si, sincer vorbind, nu doar al lor, este sa ajungem sa avem modalitati de transmitere a informatiei folosind internetul absolut sigure, fara posibilitatea ca vreun „spion” sa poate avea acces la informatia care circula intre doi (sau mai multi) interlocutori.

Acest vis ar putea fi realizat cu ajutorul mecanicii cuantice – folosind proprietati si mecanisme cuantice, precum suprapunerea cuantica a starilor si asa-numitul „entanglement” (un fel de „infratire” a particulelor). Un nou record a fost stabilit de catre cercetatorii de la Delft University of Technology care au reusit transmiterea informatiei printr-un protocol cuantic sigur si extrem de eficient pe o distanta de 3 metri.

Mecanica cuantica, pilastru al fizicii moderne, este teoria care descrie comportamentul particulelor, atomilor si al moleculelor si care se caracterizeaza printr-o serie de proprietati inexistente in mecanica clasica. Acestea ar putea permite realizarea unor noi tipuri de calculatoare si retele cuantice in viitorul apropiat, mult mai rapide si sigure decat cele actuale.

Printre proprietatile utilizare se numara suprapunerea starilor cuantice care da posibilitatea transmiterii simultane a mai multor stari; un bit cuantic (quantum bit) poate avea simultan mai multe valori, in timp ce un bit clasic (cel din actualele calculatoare) este 0 sau 1. O alta proprietate interesanta si care ar putea fi folosita in protocoalele de transmitere a informatiei este asa-numitul „entanglement” – un fel de „infratire” a particulelor (o corelatie cuantica) care persista (daca nu este distrusa prin efecte de decoerenta) indiferent de distanta dintre particule: una ar putea ramane pe Terra ia cealalta sa fie pe Marte – atunci cand manipulam una dintre particule a doua „simte” instantaneu ceea ce s-a petrecut cu prima particula. Semnificatia profunda a acestor proprietati este intens dezbatuta de catre oamenii de stiinta dar si de filozofi la ora actuala.

Recent cercetatorii de la Delft University of Technology au realizat un nou record – transmiterea de informatii cu un protocol cuantic folosind sisteme atomice (deci nu doar fotoni) la o distanta de 3 metri.

Pentru a realiza acest obiectiv cercetatorii au folosit mici diamante artificiale racite la -270 C si fascicule laser. In aceste diamante existau (introdusi intentionat) pe langa atomii de carbon si atomi de azot. Cercetatorii au reusit sa realizeze o stare de „entanglement” intre doi electroni aflati cate unul in fiecare diamant. Cu ajutorul unui fascicul laser cercetatorii reuseau sa transmita informatia continuta in nucleele de azot dintr-un diamant electronului situat in celalalt diamant. Transferau deci informatia dintr-un diamant in celalalt – la o distanta de 3 metri.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI