Un nou scandal înveninează și mai tare relațiile dintre Statele Unite și China. De această data, chinezii sunt cei care au deschis ostilitățile cerând statelor membre, inclusiov SUA, să-și onoreze obligațiile financiare față de Națiunile Unite. Să fie vorba de o nouă lovitură pe care Trump vrea să o aplice organismelor international care se opun politicilor sale? Iată ce scrie ziarul francez Le Figaro pe marginea acestui subiect!
“China cere membrilor ONU să-și "îndeplinească pe deplin obligațiile financiare" față de organizație, a precizat, vineri, un comunicat chinez, în care erau menționate explicit Statele Unite. În schimb, americanii au acuzat Beijingul că încearcă să facă oamenii să uite cât de prost a gestionat China pandemia.
"Începând cu 14 mai, contribuțiile datorate bugetului de funcţionare și bugetului pentru operațiuni de pace sunt de 1,63 miliarde și, respectiv, de 2,14 miliarde de dolari", precizează comunicatul misiunii chineze de la Națiunile Unite, care se bazează pe un raport recent al secretariatului ONU și pe o reuniune care a avut loc joi. Inclusiv cu restanțele pe mai mulţi ani,
"Statele Unite sunt cel mai mare debitor, datorând 1.165 de miliarde de dolari" pentru bugetul de funcţionare "și 1.332 miliarde de dolari" pentru operațiunile de pace", a mai spus comunicatul de presă chinez, cifre care sunt contestate de Washington.
Statele Unite sunt cel mai mare contribuabil financiar la Organizația Națiunilor Unite, plătind 22% din bugetul anual de funcţionare (totalizând aproximativ trei miliarde de dolari) și 25% din bugetul anual pentru operațiuni de pace (aproximativ șase miliarde de dolari).
În mod oficial, Statele Unite trebuie să plătească aproape 28% din acest ultim buget, dar, în virtutea unei decizii a Congresului aplicată de președintele Donald Trump din 2017, Statele Unite plătesc doar 25%, acumulând în fiecare an echivalentul a aproape 200 milioane dolari în datorii.
Întrebată despre apelul chinez, misiunea diplomatică americană de la ONU a declarat că China încearcă din nou să "abată atenția de la ascunderea și gestionarea sa greșită a crizei Covid-19".
"Statele Unite au făcut recent o plată de 726 de milioane de dolari pentru contribuția la operațiunile de pace" şi, ca în fiecare an, vor plăti cea mai mare parte a sumei la sfârșitul anului, a adăugat un purtător de cuvânt al misiunii.
În ceea ce privește restanțele americane pentru operațiunile de pace, acestea sunt "888 de milioane de dolari", dintre care "două treimi" provin din diferența dintre procentele de 27,89% și 25% din 2017, a mai susținut misiunea americană.
În cadrul Organizației Națiunilor Unite, plata contribuțiilor țărilor membre pentru operațiuni de pace are un impact direct asupra rambursării datorate țărilor care contribuie cu trupe la cele cincisprezece operațiuni de pace din lume.
În raportul său din 11 mai, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, notează pe această temă că "ar putea exista întârzieri semnificative până la jumătatea anului, cu excepția cazului în care poziția în numerar a tuturor misiunilor nu se va îmbunătăți vizibil".
Începând cu 14 mai, aproape cincizeci din 193 de state, inclusiv China, și-au plătit toate contribuțiile cuvenite Națiunilor Unite, după cum a notat în comunicatul său
Beijingul, cel de-al doilea contribuabil financiar la Națiunile Unite, dar mult în spatele Statelor Unite. China plătește aproximativ 12% din bugetul de funcţionare și 15% din bugetul operațiunilor de pace”.