“China cere membrilor ONU să-și „îndeplinească pe deplin obligațiile financiare” față de organizație, a precizat, vineri, un comunicat  chinez, în care erau menționate explicit Statele Unite. În schimb, americanii au acuzat Beijingul că încearcă să facă oamenii să uite cât de prost a gestionat China pandemia.

„Începând cu 14 mai, contribuțiile datorate bugetului de funcţionare și bugetului pentru operațiuni de pace sunt de 1,63 miliarde și, respectiv, de 2,14 miliarde de dolari”, precizează comunicatul misiunii chineze de la Națiunile Unite, care se bazează pe un raport recent al secretariatului ONU și pe o reuniune care a avut loc joi.  Inclusiv cu restanțele pe mai mulţi ani,

„Statele Unite sunt cel mai mare debitor, datorând 1.165 de miliarde de dolari” pentru bugetul de funcţionare „și 1.332 miliarde de dolari” pentru operațiunile de pace”, a mai spus comunicatul de presă chinez, cifre care sunt contestate de Washington.

Statele Unite sunt cel mai mare contribuabil financiar la Organizația Națiunilor Unite, plătind 22% din bugetul anual de funcţionare (totalizând aproximativ trei miliarde de dolari) și 25% din bugetul anual pentru operațiuni de pace (aproximativ șase miliarde de dolari).

În mod oficial, Statele Unite trebuie să plătească aproape 28% din acest ultim buget, dar, în virtutea unei decizii a Congresului aplicată de președintele Donald Trump din 2017, Statele Unite plătesc doar 25%, acumulând în fiecare an echivalentul a aproape 200 milioane dolari în datorii.

Întrebată despre apelul chinez, misiunea diplomatică americană de la ONU a declarat că China încearcă din nou să „abată atenția de la ascunderea și gestionarea sa greșită a crizei Covid-19”.

„Statele Unite au făcut recent o plată de 726 de milioane de dolari pentru contribuția la operațiunile de pace” şi, ca în fiecare an, vor plăti cea mai mare parte a sumei la sfârșitul anului, a adăugat un purtător de cuvânt al misiunii.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE