Un nou plan, gata de aplicare! Axa Marea Baltică - Marea Neagră

Un nou plan, gata de aplicare! Axa Marea Baltică - Marea Neagră

Dezordinele post-electorale continuă să tulbure Belarus devenind o chestiune de interes extrem pentru Occident.

Planul ţărilor baltice şi al Poloniei pentru rezolvarea crizei din Belarus

Uniunea Europeană este gata să introducă un pachet de sancţiuni pentru felul în care Aleksandr Lukaşenko gestionează protestele şi se va discuta asupra acestei chestiuni într-o video-conferinţă între minşitrii de externe ai celor 27 de state ale Uniunii. Chiar şi administraţia Trump evaluează adoptarea unor măsuri similare.

Ţările baltice şi Polonia au luat o iniţiativă încă de la începutul înfruntărilor, mai ales că Lituania este locul unde şi-a găsit refugiul Svetlana Tihanovskaia (contracandidata lui Lukaşenko la prezidenţiale). S-a elaborat un plan de oprirea escaladării tensiunilor de a cărui acceptare sau nu va depinde introducerea sancţiunilor europene împotriva Minskului.

În ce constă planul

Planul de acţiune a fost prezentat pe 12 august într-o conferinţă de presă a preşedintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda şi prevede o oprire aescaladărilor graduală, împărţită în trei etape. Adevărata particularitate a planului este că a fost dezvoltat în manieră comună de Lituania, Letonia şi Polonia, un fapt care semnalează rolul de protagonistă care intră în joc al axei Varşovia-Vilnius, căruia blocul occidental i-a delegat dosarul Lukaşenko, astfel ţările de la Est de Rusia trec în planul hegemonic al celor două ţări în regiune.

Prima fază prevede sfârşitul utilizării forţei din partea autorităţilor pentru stoparea protestelor. A doua fază este eliberarea tuturor acelora care au fost arestaţi din 9 august până acum, mai precis peste 6.000 de persoane printre care şi cetăţeni ucraineeni acuzaţi de a fi luat parte la înfruntări după ce au trecut ilegal frontiera Belarusului.

A treia şi ultima etapă este începerea unui dialog între guvern şi reprezentanţii societăţii civile în interiorul unei platforme de discuţii şi mediere, pe care preopinenţii au botezat-o Consiliul Naţional. Ar fi vorba de un organism incluzând reprezentanţi ai guvernului şi ai societatăţii civilă cu obiectivul de a căuta modalităţi pentru rezolvarea crizei.

Dacă Lukaşenko se hotărăşte să accepte planul, Polonia, Lituania şi Letonia ar trimite specialişti la Minsk în calitate de mediatori între părţile din interiorul Consiliului Naţional, cu scopul de a mări sensibil posibilitatea de a ajunge la un compromis capabil să pună capăt violenţelor.

Potrivit preşedintelui Nauseda, acum că planul a fost făcut public, Lukaşenko se află la o răscruce: acceptatarea planului ar echivala cu posibilitatea de a pacifica ţara, în timp ce neaprobarea lui ar putea determina introducerea de sancţiuni din parte Uniunii Europene, exacerbând tensiunea atât la nivel intern cât şi internaţional.

Punctele de interes ale axei Varşovia-Vilnius

Cu o zi înainte de seara înfruntărilor, Lukaşenko a apărut în public invitând opoziţia să înceapă un dialog constructiv pentru bunăstarea naţiunii şi reiterând convingerea că în spatele insurecţiei se află o mână străină.

Potrivit acuzaţiilor preşedintelui, în noaptea de 9 spre 10 august, gărzile de la frontieră ar fi încercat să împiedice tentativelor de trecere ilegală a frontierei de către cetăţeni polonezi, ruşi şi ucraineeni, cu intenţia de a face un Maidan în Belarus, iar serviciile secrete au interceptat comunicaţii între manifestanţi şi străinătate, în special din Marea Britanie, Polonia şi Republica Cehă.

În plus, în aceeaşi noapte, în locurile fierbinţi din Minsk a fost remarcată prezenţa a multor profesionişti în dezordini din Rusia şi Ucraina, care ar fi avut două misiuni, aceea de a combate cu poliţia şi de a încerca să ducă capitala în haos prin acţiuni de nivel profesionist, ca provocarea de incendii în zonele centrale. În zilele următoare a fost apoi confirmată ştirea despre arestarea a diferiţi cetăţeni ucraineeni acuzaţi de a fi luat parte la tulburări şi a căror eliberare este cerută de Volodymyr Zelensky, preşedintele Ucrainei.

Toate aceste evenimente par a corobora denunţurile lui Lukaşenko despre o regie europeană de insurecţie

Ne puteți urmări și pe Google News