„Un nou început” pentru Olanda, după învestirea Guvernului, chiar dacă premierul ocupă aceeași funcție din 2010
- Sabina Popescu
- 10 ianuarie 2022, 16:08
Cel de-al patrulea guvern de coaliție succesiv al premierului olandez Mark Rutte a fost învestit luni, 10 ianuarie, la un termen record de zece luni de la alegeri. Guvernanții fac promisiuni cu privire la implementarea unor măsuri de combatere a schimbărilor climatice și a pandemiei de coronavirus în țară.
Olanda are un nou Guvern. Executivul, al patrulea condus de Mark Rutte, va aloca o sumă frugală de 35 de miliarde de euro (40 de miliarde de dolari) pentru adoptarea unor măsuri climatice, în condițiile în care statul se confruntă cu efecte importante ale creșterii nivelului mării. Noua coaliție de guvernare a promis să construiască și două centrale nucleare.
Al patrulea guvern condus de Mark Rutte a fost învestit
De asemenea, noua coaliție se confruntă cu sarcina imediată de a decide dacă numărul record de cazuri Omicron atrage după sine prelungirea celor mai dure restricții anti-coronavirus din Europa, care, în mod teoretic, ar urma să expire vineri.
Printre posturile de conducere din noul guvern se numără Sigrid Kaag ca ministru de finanțe, una dintre cele mai multe „longevive” femei din cabinet, iar predecesorul ei, Wopke Hoekstra, a fost numit ministru de externe.
Regele olandez Willem-Alexander a depus jurământul în noul cabinet începând cu ora 10:30, în marea sală a Palatului regal Noordeinde din Haga.
Premierul Olandei promite „un nou început”
Mark Rutte, în vârstă de 54 de ani, a promis „un nou început”, în ciuda faptului că este premier din 2010, ceea ce îl face al doilea cel mai longeviv lider al Uniunii Europene, după ungurul Viktor Orban.
În pofida unui număr record de 271 de zile de negocieri după alegerile din martie, coaliția cuprinde aceleași patru partide ca și ultimul guvern - VVD, partidul de centru-dreapta al lui Rutte, D66, partidul progresist al lui Kaag, CDA, partidul de centru-dreapta al lui Hoekstra, și Christen Unie, partidul conservator.
Olandezii au stabilit un alt record nedorit prin faptul că se află sub un guvern interimar de aproape un an, după ce coaliția anterioară a demisionat în ianuarie 2021 din cauza unui scandal legat de alocațiile pentru copii.
Țintele noului Executiv și restabilirea încrederii în politicieni
Supranumit premierul „Teflon” pentru capacitatea sa de a se feri de scandaluri și de a rămâne la putere, Mark Rutte a declarat în decembrie că dorește ca noul său guvern să „restabilească încrederea” populației în autorități.
Premierul care merge pe bicicletă a declarat că, de asemenea, coaliția dorește să „pună bazele pentru generația următoare”, în special în ceea ce privește clima, deoarece aproximativ o treime din Olanda se află sub nivelul mării și se bazează foarte mult pe gaze.
Pe lângă fondul pentru climă în valoare de 35 de miliarde de euro pentru următorii 10 ani, guvernul va avea primul său ministru al climei și energiei, Rob Jetten, în vârstă de 34 de ani, care a promis să facă din Olanda un stat neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Cu toate acestea, prin promisiunile de cheltuieli, Kaag îi va conduce pe olandezi spre abandonarea rolului lor tradițional de lider al „frugaliilor” din UE, obsedați de austeritate, relatează france24. Se consideră că fostul diplomat în vârstă de 60 de ani va reuși să fluidizeze legăturile cu statele din sudul Europei, afectate de datorii, care au primit anterior lecții de la olandezi pentru a-și reduce deficitele.
Cum abordează Olanda problema valului cinci COVID-19
O altă promisiune cheie a coaliției de guvernare este de a aborda problema deficitului cronic de locuințe în una dintre cele mai dens populate țări din lume.
Rutte urmează să devină cel mai longeviv prim-ministru al Olandei la sfârșitul acestui an, dar se confruntă cu o serie de provocări politice, în special în ceea ce privește blocarea parțială a răspândirii coronavirusului în Olanda.
Politicianul de extremă-dreapta Thierry Baudet, sceptic față de COVID-19, a profitat de o problemă care a declanșat revolte violente anul trecut, iar săptămâna trecută un activist anti-vaccinare a fost arestat pentru că a agitat o torță aprinsă în fața casei lui Sigrid Kaag.
Școlile olandeze urmează să se redeschidă luni, dar toate magazinele, barurile, restaurantele și evenimentele neesențiale rămân închise cel puțin până pe 14 ianuarie.