Un nou focar de instabilitate în Orientul Mijlociu: Yemen, țara care ascunde cea mai activă grupare teroristă afiliată al-Qaida

Un nou focar de instabilitate în Orientul Mijlociu: Yemen, țara care ascunde cea mai activă grupare teroristă afiliată al-Qaida

Yemen, un aliat puternic al Statelor Unite în lupta împotriva terorismului, traversează o criză politică profundă după ce președintele și guvernul țării și-au dat demisia în urma unei ofensive armate a milițiilor rebele șiite. În contextul transferului de putere în Arabia Saudită, criza din Yemen, o țară poziționată strategic și refugiul celei mai active ramuri a grupării teroriste al-Qaida, îngrijorează cancelariile occidentale într-un moment în care toată atenția este concentrată pe lupta împotriva Statului Islamic.

Guvernul din Yemen şi preşedintele acestui stat, Abd Rabbo Mansour Hadi, şi-au prezentat joi demisiile, într-un moment în care ţara trece printr-o profundă criză politică. Ulterior, parlamentul a anunţat că nu acceptă demisia preşedintelui. 

În prima fază, după luarea cu asalt a palatului prezidenţial de către miliţiile şiite Ansaruallah sau rebelii houthi, a fost anunţată demisia guvernului, numit în urmă cu trei luni. Purtătorul de cuvânt care a anunţat demisia a precizat că decizia este “irevocabilă”. 

În scrisoarea sa de demisie, consultată de AFP, premierul Haled Bahah şi-a justificat decizia prin faptul că vrea să evite ca membrii cabinetului său “să fie consideraţi responsabili de ceea ce se petrece sau se va petrece în Yemen”. Şeful guvernului a precizat că a încercat să slujească ţara după nominalizarea sa, la 7 noiembrie anul trecut. “Dar situaţia a evoluat într-o altă direcţie şi am decis să ne ţinem departe de aventurile politice care nu respectă nicio lege”, a adăugat el. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, premierul yemenit şi-a negociat plecarea şi a părăsit reşedinţa din centrul capitalei Sanaa, unde era blocat de două zile de miliţiile şiite. Forţe şiite puternic înarmate au încercuit luni seară reşedinţa premierului Haled Bahah, la câteva ore după ce convoiul său a fost vizat de tiruri în urma participării la o întâlnire cu preşedintele Abd Rabbo Mansour Hadi. 

Demisia preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi a fost anunţată de Sultan al-Atwani, unul dintre consilierii săi, şi confirmată de mai mulţi consilieri prezidenţiali. Decizia a fosta anunţată la scurtă vreme după demisia guvernului şi în contextul în care miliţiile şiite şi-au întărit în ultimele zile controlul asupra capitalei Sanaa. 

Parlamentul din Yemen a refuzat însă să accepte demisia preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi şi a convocat o reuniune extraordinară vineri dimineaţă pentru examinarea crizei politice, susţine un înalt responsabil yemenit. “Parlamentul, reprezentat de liderul său Yahia Al-Rai, a refuzat să accepte demisia preşedintelui şi a decis să organizeze o şedinţă extraordinară vineri dimineaţă”, a declarat acest responsabil pentru AFP sub acoperirea anonimatului. 

Demisiile guvernului şi a şefului statului creează un vid politic în ţara din Peninsula Arabică, ce se confruntă cu o mişcare separatistă în sud, cu insurgenţa Al-Qaida şi cu rebeliunea Houthi, notează agenția germană DPA. Rebelii houthi au luat cu asalt în cursul săptămânii palatul prezidenţial şi au încercuit reşedinţele preşedintelui şi premierului, deşi au negat că i-au reţinut pe cei doi lideri. 

Disputa pare să se fi rezolvat printr-un acord semnat miercuri, conform căruia preşedintele Hadi a cedat obiecţiilor rebelilor houthi faţă de un proiect de constituţie şi a promis să acţioneze în provincia Mareb, bogată în resurse petroliere, unde triburile locale au împiedicat pătrunderea forţelor houthi. Viitorul acordului rămâne însă incert, după demisiile surprinzătoare ale guvernului şi preşedintelui, mai comentează DPA