Un nou fake news în Republica Moldova

Un nou fake news în Republica Moldova

Un nou fake news circulă în Republica Moldova, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional pentru Uniunea Europeană.

Republica Moldova nu va avea ambasadă în Kiribati

Este vorba despre afirmația că Republica Moldova va avea, în curând, o ambasadă în Kiribati, o insulă din Micronezia, în Oceanul Pacific, cu o populație de 119.000 de oameni.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a dezmințit această informație falsă și a negat deschiderea unei misiuni diplomatice în Kiribati.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a explicat, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Repubblica Moldova urmează să deschidă o misiune diplomatică în Kiribati, că această informație este complet falsă.

Maia Sandu a semnat un decret pentru stabilirea de relații diplomatice cu Republica Kiribati

De asemenea, documentul vehiculat public de cei care au lansat acest fake news, prin care președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret cu privire la stabilirea de relații diplomatice cu Republica Kiribati, nu înseamnă și deschiderea unei ambasade la Tarawa, capitala acestui stat.

„MAE stabilește relații diplomatice pentru a întări legăturile oficiale între state, conform procedurilor internaționale. Stabilirea relațiilor diplomatice nu implică costuri financiare”, a precizat Ministerul de Externe de la Chișinău.

De asemenea, autoritățile Republicii Moldova au recomandat cetățenilor să se informeze doar din surse oficiale sau din surse sigure și verificate de informații.

Reamintim că, la începutul lunii septembrie, președinta Maia Sandu a emis un decret prin care se aprobă semnarea Protocolului cu privire la stabilirea relalțiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Kiribati. Aceasta este o procedură separată de orice decizie de deschidere a unei reprezentanțe diplomatice, au mai explicat oficialii.

Războiul hibrid al lui Putin contra Republicii Moldova se intensifică

Noul fake news vine în contextul războiului hibrid dus de regimul Putin din Federația Rusă contra Republicii Moldova, fie direct, prin propagarea de dezinformări pe rețelele sociale, mai ales pentru vorbitorii de limba rusă, fie prin intermediul formațiunilor politice pro-Kremlin, majoritatea constituite în jurul condamnatului fugar Ilan Șor.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât ne apropiem mai mult de alegerile prezidențiale și de referendumul cu privire la parcursul european al Republicii Moldova.