Anul Nou în lume. Prima și ultima țară care intră în 2024

Anul Nou în lume. Prima și ultima țară care intră în 2024 Prima și ultima țară care intră în 2024. Sursa foto: 295508165 | 2024 © Olga18x27 | Dreamstime.com

Revelionul este unul dintre cele mai așteptate momente din întreaga lume. Intrarea în Noul An nu este făcută de toate popoarele odată, chiar dacă pentru toți focul de artificii are loc la miezul nopții. Intrăm în 2024 rând pe rând, însă primii sunt locuitorii mai multor insule din Oceanul Pacific.

Anul Nou este întâmpinat de toate popoarele cu mult entuziasm, sperând că acesta va fi mai bun decât precedentul. Primii care intră în 2024 sunt locuitorii a două insule din Oceanul Pacific. Focul de artificii va avea loc când în România este ora prânzului, ceea ce înseamnă că sunt cu 12 ore înaintea nostră.

Kiribati, prima țară care sărbătorește Anul Nou

Kiribati este o națiune formată din mai multe insule răspândite în Oceanul Pacific. Se întinde pe o suprafață de aproximativ cinci milioane de kilometri pătrați și este acoperită în mare parte de ocean. Aria uscatului reprezintă doar 811 kilometri pătrați și este compusă din vârfuri de vulcani subacvatici.

Prima țară care celebrează Anul Nou este formată din 32 de insule care se extind prin toate cele patru emisfere ale planetei. Lanțul de insule se întinde pe marginile Ecuatorului și mărginește Linia Internațională de Date (IDL) la est. Insula Kiritimati mai este cunoscută la nivel mondial și sub denumirea de „Insula Crăciunului”. Locuitorii de acolo sunt cei sărbătoresc primii Nașterea Domnului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Kiribati nu se lucrează și nu se face școală de Anul Nou. De la Crăciun și până la Revelion este perioadă de vacanță și sunt organizate diverse dansuri tradiționale sau concerte. Le place să devină activi în timpul sărbătorilor prin sporturi, având loc diverse competiții.

Din păcate, această națiune insulară nu mai are viață lungă. Potrivit specialiștilor în geologie, Kiribati va dispărea în următorul secol. Multe locuri se scundă din cauza creșterii nivelului oceanului și mai mulți locuitori au fost deja relocați.

Ultima țară care intră în 2024

Anul 2024

Anul Nou în lume. Când intră țările în 2024. Sursa foto: 278981378 © Panuwat Dangsungnoen | Dreamstime.com

Ultimii care vor sărbători Anul Nou sunt locuitorii din Insula Howland. Aceasta este situată de partea cealaltă a liniei internaţionale de schimbare a datei. Ea se află între Hawaii și Australia și aparține Statelor Unite ale Americii.

Insula Howland este Refugiul Național pentru Fauna Sălbatică. Ea nu are activitate economică și este administrată ca rezervație naturală. Deoarece nu este locuită, nu este specificat niciun fus orar. Se consideră că este cu 12 ore în spatele UTC, ceea ce indică faptul că anul se încheie atunci când întreaga planetă a trecut deja în 2024.

Anul Nou în lume, comparativ cu România

Kiribati, prima țară care sărbătorește Anul Nou, va intra în 2024 cu 12 ore înaintea României. Când la noi în țară este ora 13:00, intră în noul an Samoa, Tonga și alte câteva zone din Noua Zeelandă, între care Auckland și Wellington.

Atunci când Coreea de Sud intră în 2024, în România este abia ora 17:00. O oră mai târziu, Noul An este celebrat și în China. Când la noi este ora 19:00, intră în 2024 Thailanda și o mare parte din Indonezia.

Locuitorii din Iran și Irak celebrează Anul Nou când la noi în țară ceasul indică ora 22:30 și 23:00. Odată cu România, în 2024 vor intra Egipt, Africa de Sud, Grecia și Finlanda. SUA intră în Noul an între orele 07:00 și 14:00, ora României, în funcție de zone, potrivit The Sun.