Un nou episod din războiul lui Cîțu cu USR. Acuzații grave la adresa fostului ministru al Sănătății

Un nou episod din războiul lui Cîțu cu USR. Acuzații grave la adresa fostului ministru al Sănătății Sursa foto: EVZ

Premierul demis, Florin Cîţu, susține că fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, este responsabilă pentru ratarea unei finanțări europene destinate achiziției de teste PCR și antigen.

Chiar în timp ce PNL este curtat de Dacian Cioloș în vederea refacerii coaliției de guvernare, Florin Cîțu continuă războiul cu USR. Semn că, atât timp cât el se va afla în fruntea PNL, între cele două formațiuni nu va exista pace.

Florin Cîțu susține că Ioana Mihăilă este responsabilă pentru că România a ratat o achiziție de teste pentru depistarea infecțiilor COVID, estimată la peste 4,7 milioane de euro. Finanțarea urma să fie asigurată de Comisia Europeană.

Premierul demis susține că fostul ministru al Sănătății nu a avizat şi semnat la timp un contract în valoare de peste 4,7 milioane de euro. Banii ar fi permis decontarea a zeci de mii de teste de coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Câţiva români din Spania au vrut să dea lovitura cu nişte teste PCR

Prezentarea făcută de Florin Cîțu

Într-o conferință de presă, Cîțu a relatat că în luna iulie a fost deschisă de Comisia Europeană o linie de finanţare în vederea asigurări accesului la certificatele verzi COVID pentru cetățenii europeni. Ministerul Sănătății a depus o aplicație, în data de 2 iulie, și a primit aprobarea pentru o finanțare de 4,7 milioane de euro. Din această sumă urma să fie decontate peste 88.000 de teste PCR şi peste 89.000 teste rapide antigen.

Potrivit premierului, decontarea testelor se putea realiza doar în corelare cu eliberarea certificatelor verzi pentru persoanele solicitante.

În ceea ce priveşte semnarea contractului de finanţare, premierul demis susţine că documentul a fost trimis în luna august spre avizare, iar Direcţia Juridică a discutat în repetate rânduri „cu ministrul Sănătăţii de la acel moment, de necesitatea semnării urgente”.

„Contractul a fost returnat Direcţiei Juridice, neavizat, în 7 septembrie. Aceşti bani au fost pierduţi pentru că ministrul de la acel moment nu a dat curs acestui lucru”, a afirmat premierul.

Ioana Mihăilă a demisionat de la Ministerul Sănătății

Situația la care face referire premierul demis s-a petrecut chiar în timpul crizei guvernamentale provocată de revocarea lui Stelian Ion, de către Florin Cîțu, de la Ministerul Justiției. Această decizie a dus la ruptura coaliției de guvernare și la refuzul miniștrilor USR de a mai face parte dintr-un Cabinet condus de Florin Cîțu.

Ioana Mihăilă și-a anunțat demisia de la conducerea Ministerului Sănătății în data de 6 septembrie, alături de ceilalți miniștri ai USR. În data de 7 septembrie, dimineață, demisia acesteia a ajuns pe masa premierului Florin Cîțu. Decizia a fost luată în contextul crizei guvernamentale.

Miercuri, 8 septembrie, la Minister a venit, ca interimar, Cseke Attila, din partea UDMR care a fost desemnat de Florin Cîțu să se ocupe și de sănătate.

Florin Cîțu

Sursa: INQUAM

Declarațiile lui Cîțu în contextul crizei politice

Declarațiile lui Florin Cîțu vin la mai bine de o lună de la momentul la care face referire, în contextul în care Dacian Cioloș, președintele USR a fost desemnat ca premier. Acesta a inițiat noi discuții cu PNL pentru a reface coaliția de guvernare și pentru a conveni asupra unui nou guvern. După o primă rundă la care nu s-a ajuns la nici un rezultat, miercuri seara, Cioloș a anunțat că le mai dă o ocazie liberalilor să revină la masa negocierilor, vineri, 15 octombrie. D

Imediat după discuții, Florin Cîțu a susținut un discurs în care a lăsat să se înțeleagă că PNL nu va răspunde pozitiv invitației lui Cioloș. Șeful PNL l-a trimis pe Dacian Cioloș la PSD și la AUR pentru a obține susținere în vederea formării unui nou guvern.

Ulterior, după 24 de ore, a revenit cu o nouă declarație politică în care a susținut că actuala coaliție de guvernare trebuie să se refacă în jurul PNL. Aceasta în condițiile în peneliștii au refuzat să desemneze un candidat la funcția de premier, la consultările de la Cotroceni, prelungind criza politică.