Un nou drog face ravagii. Tineri în stare gravă, în urma consumului de plante stropite cu canabinoizi sintetici

Un nou drog face ravagii. Tineri în stare gravă, în urma consumului de plante stropite cu canabinoizi sintetici Sursa: Dreamstime.com

Tot mai mulți tineri consumatori de plante stropite cu canabinoizi sintetici, responsabile de grave afecțiuni la nivel cardio-vascular și psihic, au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale.

Medicul Teodora Ciolompea, manager al Centrului de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru Tineri „Sfântul Stelian” din București, a declarat că, în luna iulie, la acest centru au fost raportate cinci cazuri grave de pacienți care au consumat canabinoizi sintetici, dar există și alte cazuri tratate în ambulator.

Tot mai mulți tineri consumă plante stropite cu canabinoizi sintetici

„Avem solicitări de la pacienţi tineri care au utilizat cannabis, nu ştim exact dacă este plantă, din ceea ce se ştie sunt fragmente de plante stropite cu canabinoizi sintetici, care sunt foarte puternici faţă de ceea ce se conţine normal în plantă, au o afinitate pentru creier şi se fixează de 1000 de ori mai puternic.

De aceea, foarte rapid au mari probleme cardio-vasculare şi tulburări psihotice, adică ajung să ameninţe, stau liniştiţi la masă, ne spuneau părinţii, vorbeau normal şi la un moment dat începea o stare din aceasta delirantă, care este specifică, este descrisă şi în alte ţări, în Germania, în Anglia, această simptomatologie cauzată de utilizarea de aşa-zisul cannabis”, a explicat medicul Teodora Ciolompea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Urmările consumului de canabinoizi sintetici

Medicul Teodora Ciolompea a explicat faptul că acești canabinoizi provoacă anxietate, depresie, atacuri de panică, schizofrenie și delir.

„Stările sunt grave, asta vorbim de persoanele care nu au nicio afecţiune psihiatrică latentă. Dacă sunt persoane care au anxietăţi, o depresie moderată sau atacuri de panică sau un debut de schizofrenie care încă nu s-a manifestat, sub acţiunea acestor canabinoizi se decompensează şi ajung cu depresie majoră, anxietate gravă, comportament delirant, dacă sunt tineri care au în antecedente în familie şi ei nu ştiu, pe cineva care a avut schizofrenie şi se apucă să fumeze cannabis se declanşează acut schizofrenie cu delir.

A fost un pacient care a plecat de la noi la Spitalul Obregia că este un spital clinic de psihiatrie, trei luni a stat cu comportament delirant. A venit la noi şi apoi a plecat la Obregia pentru că dânşii au secţie de cronici. El avea antecedente în familie din partea bunicului, de schizofrenie, şi i s-a declanşat, fiind o persoană extraordinar de inteligentă, desi doare, când vezi, lucra în cercetare, şi practic acum i s-a schimbat cu totul personalitatea, aceste episoade delirante, psihotice distrug din neuroni, şi capacităţile, abilităţile lor, atât cognitive, cât şi capacitatea intelectuală de a crea, de a visa, toate sunt afectate”, a mai spusmedicul.

Etnobotanicele creează dependență

Specialistul a vorbit și despre consumul de etnobotanice sau SNP-uri, devenit tot mai frecvent în rândul tinerilor, dar și despre cazurile de pacienți consumatori de heroină.

„S-au înmulţit astfel de cazuri după aceste festivaluri la care se duc, sunt în număr mare şi asociază, din nefericire, distracţia cu nevoia de a consuma ceva. Etnobotanicele, noi le spunem substanţe noi psihoactive, SNP-uri, nu se cunoaşte exact natura lor, se ştie că sunt substanţe de sinteză chimică tip amfetamine, stimulente, şi gravitatea lor este că dau o nevoie acută de a se tot injecta.

Dacă un heroinoman se injectează de două ori pe zi, aceştia care folosesc SNP-uri se injectează de câte 8, 10 ori pe zi. Vin la spital cu mâinile şi picioarele ciuruite, nu mai pot, se duc la chirurgie plastică, este ceva îngrozitor”, a adăugat medicul, conform News.ro.