Un nou cutremur înregistrat în România. Sâmbătă seara, mișcare seismică în zona Vrancea, Buzău

sursa: Arhivă EVZ

Un nou cutremur a fost înregistrat, sâmbătă seara, în România, în zona seismică Vrancea Buzău. Mișcarea seismică nu a fost una de intensitate mare.

Un nou cutremur a avut loc, sâmbătă seara, în România, la ora 19:47:10. Mișcarea seismică  a avut o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter, s-a produs la o adâncime de 141 de kilometri, și a fost înregistrată în zona seismică Vrancea, Buzău, conform anunțului făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Coordonatele cutremurului care a avut loc sâmbătă seara

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 74km E de Brasov, 85km NE de Ploiesti, 108km S de Bacau, 118km V de Galati, 118km V de Braila, 136km N de Bucuresti, 157km NE de Pitesti, 188km E de Sibiu, 189km SV de Iasi, 201km N de Ruse, mai precizează sursa citată.

Și vineri, 24 septembrie, a fost înregistrat un cutremur pe teritoriul țării noastre, în zona seismică Vrancea, iar specialiștii au raportat că evenimentul a avut o magnitudine de 3,5 grade.Mișcarea seismică a fost înregistrată la ora 20:43:34, după cum au anunțat reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140km, în apropierea următoarelor oraşe: 87km E de Brasov, 89km S de Bacau, 106km NE de Ploiesti, 110km V de Galati, 114km NV de Braila, 156km N de Bucuresti, 169km SV de Iasi, 177km NE de Pitesti, 199km E de Sibiu, 214km SV de Chisinau.

Cutremur care s-a resimțit la data de 7 septembrie

O mișcare seismică tot cu magnitudinea de 3,5 s-a produs pe 7 septembrie, la ora 5.01 în județul Vâlcea, la adâncimea de 2 kilometri. Un seism cu o magnitudine de 4,1 și o adâncime de 137 km a avut loc pe 10 septembrie şi a fost resimțit în mai multe orașe.

Ultimul cutremur resimţit în România a fost la data de 18 septembrie 2021, cu epicentrul în comuna Gura Teghii din judeţul Buzău şi a avut magnitudinea de 3,4 pe scara Richter.

„Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, spunea profesorul Mircea Radulian despre posibilitatea producerii unui mare cutremur în România.