Un nou conflict este pe cale să izbucnească în vecinătatea României. NATO este solicitată să intervină

Un nou conflict este pe cale să izbucnească în vecinătatea României. NATO este solicitată să intervinăSursa foto: Arhiva EVZ

Un nou conflict este pe cale să izbucnească într-o zonă din apropierea României și se cere de urgență intervenția NATO. Liderii alianței sunt chemați să gestioneze situația și să medieze între părțile implicate, astfel încât tensiunile să nu escaladeze.

Ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, a cerut sâmbătă conducerii NATO să intervină și să pună capăt „impertinenţei” Greciei ca să nu se ajungă laconflict. Reprezentanții guvernului de la Ankara acuză țara vecină de „provocarea şi escaladere a tensiunilor” în Mările Egee şi Mediterană. Disputa dintre Grecia și Turcia datează de mai multă vreme, ambele state acuzându-se reciproc de provocări.

„Această atitudine ostilă demonstrează în mod clar că Grecia a devenit atât de arogantă încât dispreţuieşte principiile şi valorile fundamentale ale NATO. Este timpul ca NATO să spună 'destul' acestei impertinenţe”, a declarat oficialul turc.

Ministrul Apărării Hulusi Akar a dat asigurări că ţara sa vrea ca Mediterana şi Egeea să fie mări de „prietenie”. Totodată, oficialul turc a precizat că Ankara respectă graniţele şi integritatea teritorială a tuturor vecinilor săi. Pe de altă parte, a acuzat el, Grecia, unul dintre partenerii săi din NATO cu care are conflicte istorice, menţine o „atitudine ilegală” în acest sens.

De mai multe luni de zile Turcia acuză Grecia că desfăşoară acţiuni provocatoare în zonă. Mai mult, regimul lui Recep Tayyp Erdogan susține că forțele militare ale Atenei desfășoară armament pe insulele din apropierea coastei turce. Ankara consideră că aceste zone trebuie demilitarizate în temeiul acordurilor legale la care sunt parte cele două state.

Grecia și Turcia aproape de un conflict armat

Cele două state ocupă un teritoriu important din punct de vedere strategic în sud-estul Europei. Ambele dispun de forțe militare puternice, având printre cele mai mari armate din NATO, ceea ce face ca miza unei potențiale ciocniri să fie mult mai mare. Grecia și Turcia continuă să se șicaneze periodic, escaladând din ce în ce mai mult conflictul. Avioane de luptă turce şi elene se urmăresc şi se hărţuiesc reciproc în spaţiul aerian disputat din Marea Egee.

De altfel, Grecia pune un accent puternic pe forța sa aeriană și pe flota navală, în special. Din 2020, a achiziționat 24 de avioane Rafale de fabricație franceză, avioane de luptă multirol de generație IV - V, considerate superioare din punct de vedere tehnologic oricărui avion turcesc. De asemenea, Atena modernizează 84 dintre avioanele sale F-16 cu cea mai recentă configurație Viper și a solicitat să se alăture programului F-35.

De partea cealaltă, Turcia are a doua cea mai mare armată și a doua cea mai mare forță de tancuri și artilerie din NATO, după SUA. Forța aeriană turcă este comparabilă cu cea a Greciei, dar rămâne cu un pas în spate din cauza expulzării Ankarei din programul F-35. SUA nu a fost de acord să modernizeze aparatele sale F-16, iar mai mulți piloți turci au fost concediați în urma unei tentative de lovitură de stat din 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News