Un nou caz de variola maimuței a fost depistat în România. Numărul infectărilor a ajuns astfel la 47. Până acum, toți pacienții din țara noastră au fost bărbați. OMS a declarat variola maimuței urgență sanitară globală.
Ministerul Sănătății a anunțat că un nou caz de variola maimuței a fost depisstat în România. Este vorba despre un bărbat de 34 de ani din București. Potrivit sursei citate, starea pacientului este stabilă, iar acesta se află în prezent în izolare.
Primul caz de variola maimuței a fost depitsta în România în 13 iunie 2022. Numărul infectărilor a ajuns acum la 47 în țara noastră. Nicio femeie nu a fost până acum infectată. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în total 25 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuţei.
Alertă la nivel mondial
Numărul cazurilor de variolă a maimuței a depășit 60.000 de în întreaga lume. Boala este endemică în Africa, dar a apărut anul trecut în luna mai și în Europa, care acum a devenit epicentrul infectărilor.
Spania este cea mai afectată țară urmată de Germania, Marea Britanie, Franţa, Regatul Ţărilor de Jos şi Portugalia. Au fost înregistrate și 16 decese la nivel global.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat variola maimuței urgență sanitară globală. Nivelul de alertă a fost ridicat și din cauza faptului că variola maimuței a fost depistată până acum la zece copii, semn că se poate transmite la persoanele apropiate, mai ales dacă acestea petrec mult timp împreună și folosesc aceleași prosoape sau așternuturi.
Oamenii de știință spun că doar persoanele peste 50 de ani au acum protecție împotriva variolei maimuței. Cei mai tineri nu au mai fost vaccinați împotriva bolii, deoarece s-a declarat că aceasta a fost eradicată.
Simptomele bolii
Variola maimuței are de obicei simptome ușoare, iar majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără să fie necesar vreun tratament. Studiile au demonstrat că perioada de incubație a variolei maimuțelor este, în general, între 6 și 13 zile.
Simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.