Un nou caz de evoluție repetitivă. Păsări dispărute în urmă cu 130.000 de ani, identificate în Africa

Un nou caz de evoluție repetitivă. Păsări dispărute în urmă cu 130.000 de ani, identificate în Africa Sursa foto: Wikipedia

O specie de păsări dispărută în urmă cu mai bine de 136.000 de ani a fost identificată în sud-estul Africii, în Atolul Aldabra. Un atol care a fost înghițit de ape cu peste 130.000 de ani în urmă, fapt ce a făcut ca întreaga faună să dispară, printre care și o specie unică de păsări, incapabilă să zboare, intitulată în mod sugestiv Aldabra.

Specie de păsări readuse la viață

După ce s-au retras apele, Atolul Aldabra și-a reluat cursul evoluției. Astfel, pe acest atol își duce veacul o subspecie de șoim cu gât alb. Un soi de pasăre de mici dimensiuni, la fel de mare cât un pui, dar care prezintă anumite particularități. Are spatele în nuanțe gri, iar capul și pieptul sunt colorate în roșu.

La fel ca păsările din specia galinacee, șoimul cu gât alb a evoluat astfel încât să nu poată zbura niciodată. Fiind de altfel singura înaripată din Oceanul Inidian care nu poate zbura. O trăsătură, care spun cercetătorii, este rezultatul dispariției altor păsări precum dodo.

Aldabra, specie unică de păsări

sursa foto: Wikipedia

Evoluție repetitivă

Un studiu recent asupra fosilelor din Aldabra indică faptul că atolul fost inundat complet în urmă cu 136.00 de ani. Creșterea masivă a nivelului apei a dus la dispariția speciilor originale de păsări care nu putea zbura.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, natura ne-a dat o lecție de evoluție repetitivă atunci când Atolul Aldabra a ieșit din nou la suprafață. Aceeași specie a reapărut și, din nou, datorită sau absenței prădătorilor naturali și-a pierdut capacitatea de a zbura.

Oamenii de știință spun că nu este singurul caz de acest fel. Cazuri de evoluție repetitivă au fost consemnate și în rândul altor animale, cum ar fi, lamantini, broaște țestoase de mare și amonoide.

Aldabra, o specie de păsări dispărută în urmă cu 130.000 de ani

Sursa foto: Wikipedia

Aldabra, specie de păsări care nu zboară

Pe măsură ce ciclul evolutiv și-a urmat cursul firesc aceste păsări s-au adaptat la rândul lor. Depul ouăle precum găinile, pe sol, dar se bizuie pe memmbrele puternice pentru a alerga imediat după ce eclozează. Un proces care face parte din strategia de supraviețuire.

Oamenii de știință au rămas fascinați de rezistența și ușurința de adaptabilitate a acestor păsări maiestre, scrie incredibilia.ro.