România are nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a ţine în frâu măsurile populiste.
Premierul Emil Boc a declarat la ProTV că "obiectivul guvernului este să ducă la bun sfârşit acordul cu FMI pe care îl avem", urmând ca în ianuarie să se discute şi despre posibilitatea încheierii unui nou acord de precauţie.
"Vom discuta despre posibilitatea unui nou împrumut. România ar putea avea nevoie de un acord cadru pentru a preveni populismele. Este un acord preventiv pentru a evita derapajele României în viitor", a spus Emil Boc.
Şeful Executivului a precizat că nu s-a discutat până acum de nicio sumă a viitorului acord. România are în derulare un acord de împrumut extern cu mai multe instituţii internaţionale, printre care FMI şi Comisia Europeană.
Împrumutul, în valoare de circa 20 miliarde de euro, a fost accesat în primăvara anului trecut. Din suma totală, România a atras până în prezent aproximativ 80%.
Următoarea tranşă din împrumut, de peste 860 milioane de euro, de la FMI va fi luată în ianuarie dacă autorităţile vor aproba până la 31 decembrie 2010 Legea bugetului pe 2011, Legea salarizării şi pe cea a pensiilor. Majorarea TVA nu a fost obiectivul guvernului În ceea ce priveşte măsurile de ajustare din acest an, premierul a spus că "nu aş vrea ca nimeni să creadă că am luat aceste măsuri cu satisfacţie". Referitor la majorarea TVA de la 19% la 24%, de la 1 iulie, Boc a precizat că nu a fost obiectivul guvernului.
"N-a fost o plăcere pentru mine, dar a fost o necessitate determinată de deciza Curţii Constituţionale".
Totodată, premierul a precizat că anul viitor în sectorul bugetar se are în vedere o recuperare din pierderea salarială.
"Va fi o creştere cu 15% chiar de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii. În sectorul privat, şocul a avut loc în 2009", a spus el.
Boc a afirmat că şi şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a spus că prin măsurile structurale pe care le-a luat România, ţara noastră are mai multă stabilitate decât alte state din zona euro.
"România are două pericole în faţă: populismul, gen Tăriceanu, şi negativismul, pentru că se creează această psihoză că nimic nu este bun", a adăugat prim-ministrul.