„Nu le atingeţi. Dacă găsiți bucăţi de piatră neagră nu le atingeți, faceți fotografii și trimiteţi-le la Institutul Național de Astrofizică”, este apelul experţilor către populaţia din zonă.

Meteoritul  fusese reperat în seara de 1 ianuarie. Iar fragmentele au fost descoperite în zona Disvetro-Rovereto sul Secchia, Modena, la limitele zonei indicate de calculele rețelei Prisma (prima rețea italiană pentru supravegherea sistematică a meteorilor și a atmosferei).

Bila de foc a fost interceptată de opt camere video, ale căror date au permis delimitarea zonei unde a căzut, în Disvetro, provincia Modena. „Satisfacția tuturor colaboratorilor rețelei Prisma este enormă”, spune Daniele Gardiol de la INAF, Torino.

Mai buni ca cei de la NASA?

„ Acest succes răsplătește toate eforturile depuse în ultimii trei ani de către cei care au instalat și mențin eficiența camerelor, a celor care au implementat calculele matematice complexe necesare pentru afla parametrii exacţi a traiectoriei mingii de foc și pentru a determina cu exactitate zona unde va cădea a oricărui meteorit.

Aşadar, nu este exclus să se găsească și alte fragmente în aceeași zonă, iar experții Prisma îi invită pe cei care găsesc o piatră anomală neagră, cu colțuri rotunjite… să nu o atingă și să o raporteze imediat  trimițând fotografiile la adresa: [email protected], relatează canalul TV  tgcom24.

Te-ar putea interesa și: