Evenimentul Zilei > Actualitate > Un muncitor care lucra la construcția stadionului olimpic din Tokio s-a sinucis din cauza oboselii
Un muncitor care lucra la construcția stadionului olimpic din Tokio s-a sinucis din cauza oboselii

Un muncitor care lucra la construcția stadionului olimpic din Tokio s-a sinucis din cauza oboselii

Şantierul marelui stadion olimpic din Tokyo ce va găzdui Jocurile Olimpice din vara anului 2020 a fost îndoliat de sinuciderea unui lucrător în vârstă de 23 de ani, împins la acest gest, potrivit familiei sale, de orele suplimentare excesive.

Tânărul muncitor în construcţii, care a fost angajat pe şantier în decembrie, acumulase 200 de ore suplimentare în luna care a precedat descoperirea corpului său, în aprilie, a declarat vineri pentru AFP avocatul familiei, Hiroshi Kawahito.

Părinţii lui au depus săptămâna trecută o cerere de despăgubire. Ei au cerut, de asemenea, guvernului ca pierderea fiului lor să fie recunoscută ca fiind caz de ''karoshi'', adică moarte provocată de excesul de muncă, care afectează sute de oameni pe an în arhipelag, afectaţi de un atac de cord, accident vascular cerebral sau împinşi la disperare, scrie Agerpres.

Japonia construieşte în marş forţat principalul stadion ce va găzdui cel mai mare eveniment sportiv din lume, după erori care au întârziat construcţia, al cărei proiect a avut preţul iniţial umflat la două miliarde de dolari.

Kawahito a descris termenele de lucru ''extrem de strânse'' pe şantier, unde lucrătorii sunt supuşi unei presiuni puternice. Avocatul a precizat că tânărul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a dispărut în luna martie, lăsând un bilet în care a spus că ''şi-a atins limitele fizice şi mentale''.

''Am fost îngrijoraţi când am văzut cât de puţin dormea'', au declarat părinţii lui într-o declaraţie, adăugând că tânărul se trezea la 04:30 dimineaţa şi se întorcea acasă la miezul nopţii. ''Nu vrem ca alte persoane să moară de surmenaj ca fiul nostru'', au spus ei.

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020 s-au declarat ''întristaţi'' de veste şi s-au angajat să depună eforturi pentru a se asigura că un astfel de eveniment tragic nu se va mai întâmpla.

În decembrie, patronul celei mai mari agenţii de publicitate japoneze, Dentsu, a demisionat în urma sinuciderii unei tinere angajate care efectua cu regularitate peste 100 de ore suplimentare pe lună. Moartea tinerei Matsuri Takahashi a făcut mult vâlvă în Japonia, determinând guvernul să elaboreze un proiect de lege pentru limitarea orelor suplimentare la cel mult 100 de ore pe lună, un număr încă mult prea mare potrivit criticilor săi.

Durata legală a muncii este în Japonia de 40 de ore pe săptămână, completată cu un plafon teoretic de 45 de ore suplimentare pe lună, care este spulberat atunci când există un acord al companiei

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: