Un mit urban a fost infirmat. Vezi dacă ai crezut și tu aceste povești

Un mit urban a fost infirmat. Vezi dacă ai crezut și tu aceste povești

Un mit care circulă și la noi, pe rețelele de socializare, spune că dacă introduci codul PIN pe dos, la un bancomat, polițiștii intervin imediat, crezând că ești victima unui jaf. Este fals și nu are nici o legătură cu realitatea, deși o astfel de idee a existat la un moment dat.

Povestea despre cum să scapi de tâlhari tastând codul PIN pe dos, când te încolțesc în fața bancomatului și te obligă să-ți goleșt contul, nu are nici o urmă de adevăr. Poliția nu va intervini rapid ca să te salveze, ci doar vei primi avertismentul că ai tastat un cod greșit.

Introducerea codului PIN invers nu este un semnal prestabilit, în urma căruia polițiștii află că tu ești jefuit, așa cum susțin o mulțime de mesaje distribuite pe rețelele de socializare. Este doar o un mit urban, fără legătură cu realitatea, care circulă însă de foarte mulți ani.  Cazul a fost rezolvat de website-ul Snopes, care a stabilit cum s-a propagat această informație și de unde a început.

Se pare că zvonul a apărut în urmă cu mai bine de zece ani, iar mai întâi până la apariția rețelelor de socializare, a fost distribuit prin e-mail.

Ne puteți urmări și pe Google News

E drept că, potrivit sursei citate, la un moment dat, bancherii s-au gândit la o asemenea metodă de protecție pentru cei ce ar fi picat victima hoților, în vreme ce scoteau bani de la ATM-uri. Un avocat american, din Ilinois, pe numele său Joseph Zingher, ar fi propus un sistem de siguranță menit să blocheze retragerea banilor, în cazul în care posesorul unui card ar fi tastat invers codul PIN.

Deși părea bună la început, ideea n-a putut fi transformată în realitate deoarece codul PIN poate fi format dintr-un palindrom – o combinație de cifre care se citesc la fel din orice parte ai începe. Fiind vorba de un cod de patru cifre, combinațiile de acest fel sunt destul de multe: 1221, 1331, 2112 etc.

Chiar și așa, mitul continuă să circule printre noi și nu sunt puțini cei care îl cred, dacă avem în vedere numărul mare de redistribuiri pentru acest gen de mesaje.