Un ministru care se considera onest dezvăluie în testament de la cine lua mită

Un ministru care se considera onest dezvăluie în testament de la cine lua mită

Victor Iamandi, Fost ministrual Justiției, a fost omorât în noaptea de 26 noiembrie de legionari în penitenciarul Jilava. Deși avea doar 49 de ani, presimțind probabil care-i va fi soarta, el și-a scris în închisoare, pe 14 octombrie 1940, testamentul.

Tribunalul Ilfov a procedat în primăvara lui 1941 la deschiderea succesiunii.

„Din actul de supremă voință al testatorului se stabilește că averea rămasă în urma lui e alcătuită din: o vie la Bucium, lângă Iași, cumpărată din anul 1929 - un teren vast, situat în bariera Păcurari-Iași, cumpărat în anul 1938 – biblioteca – o altă porțiune de vie în Bucium, cumpărată în 1936 – vila din Sinaia, cumpărată în anul 1939 ș.a.

Cu limbă de moarte, Victor Iamandi scrie apoi următoarele:

„Dacă voi fi trimis înaintea judecății și s-ar întâmpla ca, între timp, să încetez din viață, se vor administra toate dovezile de către soția și fiica mea, dovezi hotărâtoare că tot ceea ce am agonisit, într-atâția ani de viață publică, este produsul muncii și al veniturilor pe care mi le-au procurat și situațiile înalte ce le-am deținut vreme îndelungată și locurile ce le-am avut în diverse consilii de administrație, ca și largile ajutoare ce mi-au fost date timp de 7 ani jumătate de marele meu binefăcător d. ing. N. Malaxa (…)

Aceasta pentru a se obține hotărârea cea dreaptă, adică ceea ce știe toată lumea care mă cunoaște și-mi aprceiază onestitatea și caracterul (…)

Imobilul din Iași aparține fiicei mele și cred că-i va rămâne chiar în cazul în care voi fi urmărit (…)

Aceeași credință mi-o manifest cu privire la imobilul Adinei (altă fiică a defunctului – n.red.) din str. Olari 11, pe care l-am cumpărat după ce am ieșit din guvern din veniturile ușor controlabile ce le-am avut în cursul anului 1940, din împrumuturile de peste două milioane, contractate în acest scop, și din ajutorul de 550 mii lei pe care l-a dat fiicei mele binefăcătorul meu d. ing. N. Malaxa (…)

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Ne puteți urmări și pe Google News