Evenimentul Zilei > Justitie > UN MILION DE EURO pentru ca numele lui Traian Băsescu să fie TÂRÂT în „Scandalul Bercea Mondial”. Marian Căpățână a dezvăluit judecătorilor un COMPLOT despre care spune că e PUS LA CALE de VOICULESCU | DEZVĂLUIRI
UN MILION DE EURO pentru ca numele lui Traian Băsescu să fie TÂRÂT  în „Scandalul Bercea Mondial”. Marian Căpățână a dezvăluit judecătorilor un COMPLOT despre care spune că e PUS LA CALE de VOICULESCU | DEZVĂLUIRI

UN MILION DE EURO pentru ca numele lui Traian Băsescu să fie TÂRÂT în „Scandalul Bercea Mondial”. Marian Căpățână a dezvăluit judecătorilor un COMPLOT despre care spune că e PUS LA CALE de VOICULESCU | DEZVĂLUIRI

După declarația sus ținută în fața instanței de la Tribunalul București, Marian Căpățână a ținut să facă alte destăinuiri și judecătorilor de la Curtea de Apel București. Aici, în 27 iunie, s-a judecat recursul, iar Marian Căpățână și Mircea Băsescu au sperat să fie puși în liberate. N-au fost. Procurorii DNA continuă să strângă probe, să coroboreze toate dosarele care au legătură cu cauza traficului de influență și să confrunte declarațiile făcute de toate personajele prinse în această anchetă.

Pe 27 iunie, Marian Căpățână a vorbit mult în fața judecătorilor, deoarece a cerut o completare de declarație. A detonat și o bombă care, dacă se va dovedi a fi reală în urma cercetărilor făcute de anchetatori, va arunca în aer tot scenariul clădit până acum de avocatul Pavel Abraham.

Căpățână a spus că, în luna februarie sau martie 2013, a venit la el acasă fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, și a vrut să-i dea 200.000 de euro. Atenție! Îi dădea bani în condițiile în care Marian Căpățână îi era el dator împrumutul de 600.000 de euro, făcut în urmă cu un an. Inculpatul a explicat judecătorilor acest gest, arătând că, de fapt, era atras într-un complot împotriva șefului statului, fratele partenerului lui de afaceri.

„Mi-a spus (Florin Anghel – n.r.) că a primit de la Dan Voiculescu, la el în birou, suma de un million de euro din care voia să-mi dea mie acești 200.000 de euro. Mi-a spus că a fost contactat prin C.S. și prin avocatul Pavel Abraham, iar pe el nu-l interesează banii, în condițiile în care acceptă suma de 200.000 de euro numai să declare că o parte din bani au ajuns la domnul Traian Băsescu”, a declarat Marian Căpățână în fața instanței Curții de Apel București.

În momentul acesta ținem sub tăcere numele invocat de inculpat – C.S. – deoarece e vorba de o persoană publică, ce nu a mai apărut până acum în acest scandal, e o persoană cu care nu am stat încă de vorbă și nu dorim să-i aducem prejudicii dacă e vorba de o confuzie. Cert este că, dacă Bercea Mondial a refuzat să-și susțină acuzațiile făcute la adresa Liviei Stanciu și Laurei Codruța Kovesi în fața instanței, inculpatul Marian Căpățână a ales să depună o mărturie incendiară în sala de judecată.

Tot timpul, Căpățână a spus judecătorilor că, în anul 2013, a fost supus unor presiuni îngrozitoare și împins să declare lucruri care nu s-au întâmplat: că banii au ajuns la domnul Traian Băsescu!

„Am fost supus la o presiune fantastică timp de un an de zile și de aceea abia acum am declarat aspectele legate de constrângerea privind declararea în mod nereal a primirii de bani de către președintele României”, a susținut arestatul.

Pe parcursul declarației sale, Căpățână a mai adus niște completări la cele afirmate în fața primului complet, pe care procurorii le vor verifica și le vor consemna în rechizitoriu de la finalul anchetei.

„I-au spus domnului Mircea Băsescu să-i ajute în speța cu Sandu Anghel

În depoziția de la Curtea de Apel București, Marian Căpățână a adus și alte clarificări și a pus în ordine cronologică momentele legate de întâlnirile dintre el, Mircea Băsescu și rudele lui Bercea. El a spus că, în anul 2011, până la momentul licitației de la Aversa, el i-a spus lui Mircea Băsescu că a luat bani cu împrumut de la clanul Bercea. După anularea licitației, în 2012, familia lui Bercea l-a informat pe Mircea Băsescu că i-a dat bani cu împrumut lui Căpățână, dar că „doresc ca acesta să îi ajute în speța cu Sandu Anghel”.

Partenerul lui Mircea Băsescu crede că de la această cerință a familiei lui Bercea „s-a produs confuzia”. El a început să returneze din bani după ce s-a anulat licitația de la Aversa, în 2012, dar țiganii au început „să ceară bani și de la Mircea Băsescu și au început să facă amenințări cu moartea. Pe mine mă amenințau cu moartea în biroul domnului Mircea Băsescu să le dau banii înapoi, iar pe domnul Mircea Băsescu îl amenințau în cele mai urâte moduri”, susține Căpățână. Precizează, de asemenea, că și-a dat seama că rudele lui Bercea cereau bani și de la el, și de la Mircea Băsescu și că niciodată nu i-a dat fratelui președintelui vreo sumă de bani din banii primiți de la familia Anghel.

Cum apare numele lui Traian Băsescu în înregistrări

Nu știm în acest moment dacă acel complot, pus la cale de Dan Voiculescu, pe care Marian Căpățână l-a prezentat judecătorilor, este adevărat sau nu. Avem însă stenogramele înregistrărilor prezentate în emisiunea lui Mihai Gâdea – „Sinteza zilei”, din care reiese destul de limpede că cel care îi pomenea numele și încerca să-l bage în poveste pe președinte era fiul lui Bercea, Florin Anghel. Acest aspect trebuie clarificat de procurori fiindcă are o importanță majoră.

 

Mircea Basescu, înregistrat la „negocieri” cu fiul lui Bercea Mondial (fragmente):

 

Florin Anghel: Eu aș spune cu putere și cu… să te duci mata la Traian, să vorbești cu el, să nu mai… să se ducă direct, să-l ia de acolo.

Mircea Băsescu: Băi, tu de ce nu înțelegi că președintele nu se poate… tu nu vezi că toți aștia pe la toate televiziunile se uită numai după c… lui, la nu știu ce. El nu poate să apară”.

Florin Anghel: Dar cu Traian nu au vorbit? De ce nu-i spui lui Traian? La Traian de ce nu trimiți, să facă el acolo?

Mircea Băsescu: Ştie, mă! Crezi tu că nu ştie…

Florin Anghel: Trebuia mă să te duci mai de mult la Traian, să-l forțezi ca să-i dea drumul. (….) La el poți, mă, să-i spui, că e frate- tu”.

Bani luați cu camătă de la Bercea Mondial

Bercea Mondial era cunoscut ca un cal breaz în Slatina și în județul Olt pentru „afacerea” de cămătărie. Presa locală scria în anul 2009 că de la el luau bani si polițiști și procurori și chiar judecători și oameni politici. Din această cauză nici n-a fost priponit în vreun arest. Marian Căpățână s-a găsit acum să mărturisească judecătorilor că și el a luat bani cu camătă de la clanul Bercea. Nu e vorba de cele 600.000 de euro, ci de sume de bani împrumutate în anii 2001, 2006 și 2007. În 2001, Căpățână a spus instanței Curții de Apel București că a împrumutat de la clanul Bercea 10.000 de dolari și a înapoiat 30.000. În 2006-2007, a luat 20.000 de doalari, iar pe parcursul anului a restituit 60.000 de dolari. Niciodată nu au încheiat vreun înscris.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: