Un miliardar egiptean vrea să cumpere o insulă în Mediterana pentru a-i primi pe refugiaţi

Un miliardar egiptean vrea să cumpere o insulă în Mediterana pentru a-i primi pe refugiaţi

Naguib Sawiris, un miliardar egiptean, vrea să cumpere o insulă în largul Italiei sau a Greciei pentru a-i instala acolo pe sutele de mii de migranţi care traversează Marea Mediterană punându-şi în pericol viaţa, relatează joi AFP.

Prosperul om de afaceri Naguib Sawiris a scris recent pe Twitter: "Grecia sau Italia, vindeţi-mi o insulă; îi voi declara independenţa, îi voi primi pe migranţi şi le voi asigura slujbe în construcţia noii lor ţări", informează Agerpres.

"Bineînţeles că este fezabil. Aveţi sute de insule care sunt părăsite şi care ar putea găzdui sute de mii de refugiaţi", a declarat el joi pentru AFP

De la începutul anului, peste 350.000 de persoane care fug de sărăcie sau de conflicte din ţările lor de origine au traversat Mediterana în speranţa de a ajunge în Europa. Peste 2.600 au murit în timpul acestui periplu, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). 

Ne puteți urmări și pe Google News

Contactat de un canal privat egiptean, Sawiris a afirmat că va lua legătura cu guvernele grec şi italian pentru a-şi concretiza ideea. 

El a estimat că preţul unei astfel de insule ar putea varia între "10 şi 100 de milioane de dolari", dar că "problema principală este investiţia în infrastructuri". 

Vor exista întâi "adăposturi temporare pentru a-i găzdui pe oameni", iar apoi aceştia vor fi angajaţi "pentru a construi locuinţe, şcoli, universităţi, spitale", a explicat el. 

"Şi, dacă situaţia se ameliorează, cei care vor să se întoarcă în ţările lor o pot face", a spus omul de afaceri, a cărui familie a dezvoltat foarte populara staţiune balneară de la Gouna, de pe ţărmul egiptean de la Marea Roşie. 

Miliardarul recunoaşte că provocările nu lipsesc, începând cu a convinge Grecia sau Italia să-i vândă o insulă sau a obţine existenţa legală a acestui nou stat. Însă măcar refugiaţii vor fi trataţi ca "fiinţe umane", în timp ce acum "sunt trataţi ca nişte vite", spune Sawiris