Evenimentul Zilei > Actualitate > Un medicament revoluționar pentru tratarea cancerului de piele intră în România
Un medicament revoluționar pentru tratarea cancerului de piele intră în România

Un medicament revoluționar pentru tratarea cancerului de piele intră în România

Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat fabricarea şi comercializarea unui nou medicament pentru tratarea carcinomului bazocelular, o formă de cancer de piele, informează actusante.net.

 Medicamentul este destinat adulților care suferă de această boală și nu pot fi tratați chirurgical și nici prin radioterapie. Medicamentul a fost deja autorizat în mai multe țări, inclusiv în Elveția, SUA și Australia, iar în urma aprobării la nivel european, acesta va putea fi comercializat și în cele 28 de state membre ale Uniunii.Carcinomul bazocelular cutanat reprezintă 80 la sută dintre cazurile de cancer de piele fără legătură cu melanoamele.


Numărul persoanelor afectate de această boală este în creștere


Va intra sau nu în lista de medicamente compensate

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a precizat pentru Evenimentul zilei: „Dacă a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului devine automat un produs autorizat. Nu mai are nevoie decât de preț pentru a putea fi vândut în farmacii”. Oficialul ANMDM a subliniat însă că, pentru a putea fi un medicament compensat, producătorul trebuie să depună un dosar la Agenția Medicamentului, să urmeze procedura. „A mai fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și un nou medicament pentru tratarea cancerului pulmonar, în urmă cu două luni. Vom vedea dacă va fi introdus în lista de compensate”, a mai declarat Marius Savu.

Ce spune șeful CNSAS

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea (foto) a declarat pentru „Evenimentul zilei” că noul medicament aprobat la nivel european ar putea intra în lista de medicamente, fie condiționat – și atunci producătorul trebuie să vină la negocierile costvolum -, fie necondiționat în lista de medicamente compensate. Dr. Vasile Ciurchea a mai precizat că pentru a putea fi comercializat pe piața românească „noul medicament aprobat pentru tratarea cancerului de piele are nevoie de aprobare de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și de preț de la Ministerul Sănătății”.


FOTO: Vasile Ciurchea