Evenimentul Zilei > Actualitate > Un MEDICAMENT CELEBRU te poate UCIDE. Studiul danezilor este clar! Este cazul ca Ministerului Sănătăţii să intervină
Un MEDICAMENT CELEBRU te poate UCIDE. Studiul danezilor este clar! Este cazul ca Ministerului Sănătăţii să intervină

Un MEDICAMENT CELEBRU te poate UCIDE. Studiul danezilor este clar! Este cazul ca Ministerului Sănătăţii să intervină

Unul dintre cele mai folosite medicamente împotriva durerii poate creşte riscul unui stop cardiac cu până la 31%, arată un studiu realizat recent.

Acest lucru se poate întâmpla atunci când ibuprofenul, căci despre el este vorba, este administrat în cantităţi mari şi fără indicaţii de la medic, arată un studiu realizat de un grup de cercetători danezi, citaţi de The Guardian.

Medicamentele din aceeaşi gamă de analgezice, cunoscute drept medicamente antiinflamatorii şi nesteroidiane (NSAIDs), prezintă un risc şi mai mare, potrivit aceluiaş studiu. Diclofenacul, de exemplu, este considerat cel mai periculos, întrucât creşte riscul de stop cardiac cu 51%.

Profesorul Gunnar Gislason susţine că aceste medicamente nu ar trebui să fie eliberate fără reţetă. “Descoperirile ne reamintesc că medicamentele NSAIDs nu sunt tocmai inofensive. Diclofenacul şi ibuprofenul, două dintre cele mai comune medicamente, sunt asociate cu un risc semnificativ de producere a unui stop cardiac”, adaugă Gunnar Gislason.

La studiu au participat aproximativ 29.000 de pacienţi care au făcut un stop cardiac între anii 2001 şi 2010 în Danemarca. Profesorul subliniază faptul că doza maximă de ibuprofen trebuie să fie de maximum 1.200 mg pe zi.