Pentru prima oară De la debutul pandemiei, un medic legist a vorbit în premieră despre ce a descoperit la autopsiile persoanelor decedate de COVID. Un subiect sensibil, amplu disputat în ultima perioadă.
Astfel, doctorul Cristian Stan, medic primar legist la INML, a explicat ce se întâmplă în organismul unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.
Ordin care a interzis autopsiile COVID
„Din punct de vedere al medicinei legale, a existat un ordin al ministrului sănătății care a interzis autopsiile la pacienții cu boală COVID în spitale, dar Medicina Legală și cazurile medico-legale nu au fost afectate de acest ordin. Noi ne-am făcut treaba în continuare, am făcut autopsiile pentru cazurile care sunt dispuse pentru a fi autopsiate de către procurori.
În ultimele săptămâni, a crescut frecvența cazurilor care sunt pozitivi pentru testul COVID și, dacă la începutul pandemiei, undeva în lunile aprilie - mai era autopsiat un caz pe săptămână sau la două săptămâni, acum avem cel mai rar la câteva zile, dacă nu chiar și zile în care avem 3-4 cazuri la pacienți, marea majoritate fiind pacienți care au avut și leziuni traumatice", a spus medicul.
„Această boală practic este un test de stres care este dat de natură organismului uman, astfel că practic orice organism care are deja o patologie cronică preexistentă este mult mai vulnerabil la modificările induse de victoria virală decât un organism absolut sănătos al unei persoane tinere. Acesta ar fi primul criteriu.
Al doilea criteriu de evaluare a gravității acestei boli este reactivitatea individuală. Există persoane care au o vulnerabilitate genetică la acțiunea virusului care determină boala COVID și acest lucru este demonstrat atât de studiile de genetică efectuate și publicate în revistele internaționale, cât și de constatarea unor cazuri, nu foarte frecvente, dar de agregare familială, în care mai mulți membri ai aceleași familii au decedat sau au făcut forme grave de boală, deși unii erau tineri, unii erau vârstnici, unii erau fără comorbidități", a explicat medicul legist.
Cristian Stan spune că cele mai afectate organe în boala COVID-19 sunt plămânii, rinichii și inima.
De ce grăbește moartea coronavirusul
Profesorul Sabina Zurac a explicat la „Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” când se moare de COVID și când cu COVID. Am aflat și de ce grăbește moartea acest virus, dar și care sunt cele mai afectate organe de această infecție.
„Ideal ar fi să nu murim nici de COVID, nici cu COVID. O persoană care are afecțiuni pre-existente severe va fi influențată negativ de infecția cu SARS-CoV-2, de pneumonia pe care o dezvoltă și în aceste condiții va muri cu COVID . Boala pe care o are de fond, peste care se suprapune pneumonia COVID într-o formă nu foarte gravă, și care cumulat va duce la deces.
Din nefericire nu trebuie să uităm faptul că există persoane care mor exclusiv de COVID, sunt persoane cu patologii minore din categoria hipertensiune arterială, forme ușoare, care pot fi tratate medicamentos ani de zile sau diabet zaharat, care să nu necesite insulină dar pe fondul produs de COVID există o evoluție mai gravă” a spus Sabina Zurac.
Afecțiunile care prezintă risc major
De asemena, persoanele suprapondereale sau obeze prezintă un risc major de a face o formă severă de boală. Există pacienți care ar avea șanse să trăiască în continuare cu boala dacă nu s-ar fi infectat de COVID: - diabetul - afecțiunile cardiatice cronice - obezitatea
Virusul grăbește moartea prin leziunile multiple pe care le produce a nivelul tuturor organelor. Principalele organe afectate în COVID sunt plămânul și cordul, practic decesul se produce din cauza unor disfuncții la nivel pulmonar și cardiac.