Un medic celebru, avertizează! Ce nu trebuie să facem în caz de cutremur

Un medic celebru, avertizează! Ce nu trebuie să facem în caz de cutremur

Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, Iași, prezintă un mic ghid de supravieţuire în caz de cutremur: în casă, pe stradă, în mașină.

Pe stradă

2. Pe stradă: Căutaţi spaţii cât mai largi şi asiguraţi protecţia individuală. Nu staţiona lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle.

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Sub nicio formă nu vă adapostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune.

3. În maşină: opriţi maşina la distanţă de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Evitaţi apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înalta tensiune.

Locuri publice

4. În locuri publice aglomerate (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi catre iesire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă şi vecinii de pe rând.

Ce ar trebui să avem pregatit în trusa de supravietuire: apa, alimente uşoare şi compacte (bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi), medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale.

Şi nu în ultimul rând, aţi văzut şi dumneavoastră, nu suprasolicitaţi reţelele de telefonie. S-ar putea ca cineva să aibă nevoie urgent de 112. Daţi cel mult un sms ca să confirmaţi celor dragi că sunteţi bine.

NB. În Iaşi un cutremur de grad seismic ridicat pe durata noptii ar produce peste 3400 de victime, din care 900 urgenţe absolute. Asta doar conform simulărilor.

Rețineți:

1.Pentru o reală eficienţă noţiunile de prim ajutor trebuie să fie cunoscute precum tabla înmulţiri. Repetitio est mater studiorum. Predarea acestor ore de educaţie pentru sănătate ne va permite să ştim cum să acţionăm atât pentru a ne proteja pe noi cât şi pentru a-i salva pe alţii.

2.Legea mea privind orele de educaţie pentru sănătate a fost adoptată de parlament, anunţă doctorul pe social media.

INFP a revizuit datele despre  cutremurul care a avut loc la magnitudinea de 4,4 și adâncimea de 99 de kilometri. De asemenea, a schimbat locul de producere al județului, din Covasna în Buzău.

Astfel, seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 74 km est de Brasov, 83 km nord-est de Ploiești, 111 km sud de Bacău, 117 km vest de Brăila, 117 km vest de Galați, 134 km nord de București, 156 km nord-est de Pitești, 188 km est de Sibiu, 191 km sud-vest de Iași, 199 km nord de Ruse.